Столична община е инвестирала близо 3 млн. лева в разкриване на културно-историческо наследство на града

Неолитното селище „Слатина“ показва, че от нашите земи тръгва важна част от европейската цивилизация, счита се за едно от най-старите неолитни селища в Европа на 8000 години.

Разкриването на културно-историческото наследство на София е изключително важно. По Програма "Култура" на Столична община за последните години са инвестирани общо около 3 млн.лв. за археологически разкопки и обекти. Разкритото раннонеолитното селище в ж.к "Слатина ще бъде вторият археологически парк в София. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение на обекта в присъствието на заместник-кмета на Столична община доц.д-р Тодор Чобанов, председателя на БАН акад.Юлиан Ревалски и екипа археолози от Националния археологически институт с музей – БАН, ръководен от проф. чл.-кор. Васил Николов. 
Досега по Столичната програма „Култура“ за разкриване на неолитното селище са вложени около 300 хил. лв. Археологическият парк ще включва освен експонирането на разкритите археологически останки и озеленяване и посетителски център. Важно е да разкрием наследството на нашия град и да го експонираме, за да бъде видяно както от софиянци, така и от гостите на столицата, отбеляза кметът Фандъкова. 

Неолитното селище „Слатина“ показва, че от нашите земи тръгва важна част от европейската цивилизация, посочи проф.Николов. Счита се за едно от най-старите неолитни селища в Европа,и е на 8000 години. Селището има обща площ 300 декара и се намира на територията на научния комплекс на БАН на ІV км. Според археолозите то датира от периода 6 000 – 5 500 г. пр. Хр. и е едно от най-ранните селища в Югоизточна Европа, населено от първите земеделци и скотовъдци на континента. Проучванията на селището са започнати от чл.-кор. Николов през 1985 г. и продължават до 1997 г. През 2013 г. са подновени по идея и с финансиране на Столична община. Резултатите от археологическите разкопки на Слатина се изучават в редица чужди университети.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.07.2017