Столична община дари 2 500 книги на библиотеки, училища и социални заведения

Доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община, връчи дарение от книги на 28. СОУ „Алеко Константинов”, 88. СУ „Димитър Попниколов”, 36. СОУ „Mаксим Горки”, 55. СУ „Петко Каравелов”, 121. СУ „Георги Измирлиев”, 125. СУ „Проф. Боян Пенев”, 31. СУЧЕМ „Иван Вазов”, 44 СУ. „Неофит Бозвели”, 101. СУ „Бачо Киро“, 164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес”, 7. СУ „Свети Седмочисленици”, 18. СУ „Уилям Гладстон”, 30. СУ „Братя Миладинови”, 35. СУ „Добри Войников”, Дом на ветераните на културата и изкуствата, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания (ДБУ) „Детелина”, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания (ДБУ) „Паисий Хилендарски”, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания (ДБУ) „Софроний Врачански”, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания (ДБУ) „Любен Каравелов”, Център за настаняване от семеен тип за деца и/или младежи с увреждания (ДМУ) „Васил Левски”, Център за настаняване от семеен тип за деца и/или младежи с увреждания (ДМУ) „Христо Ботев”, Център за настаняване от семеен тип за деца и/или младежи с увреждания (ДМУ) „Георги Бенковски”, Център за настаняване от семеен тип за деца и/или младежи с увреждания (ДМУ) „Алеко Константинов”, Общински културен институт Столична библиотека“ (филиали „Сердика“, „Люлин“ и „Студентски“), Общински културен институт Дом на културата „Искър“.

„Тези книги ще попаднат във вашите добри ръце, а оттам и в ръцете на малките читатели. Ние ще се радваме да спечелим много нови млади читатели, както Столичната библиотека със своите филиали и пътуващия библиобус в последните години има десетки хиляди читатели в детска и младежка възраст. Това е изключително важно и основната ни битка е да привлечем тази младежка аудитория... Проучванията на икономиката на културата, които ние оповестяваме регулярно, доказват по несъмнен начин, че книгата в България е във възход, броят на читателите се увеличава, средното потребление – също, и наша мисия е да насърчаваме този интерес и да изграждаме читателската култура в децата и младежите на нашия град” – каза доц. д-р Чобанов.

Той благодари от името на кмета Йорданка Фандъкова на тези, които са превърнали книгата, литературата и четенето в мисия на своята работа и на своя живот и увери присъстващите, че това няма да е последното усилие на Столична община да поддържа една адекватна рамка и достъпност над средните европейски равнища. Доц. Чобанов сподели, че на дневен ред са няколко проекта за разширяване на библиотечната мрежа, включително и за начало на кампания за създаване на малки моделни библиотеки в знакови райони на София, които по някаква причина са останали без достъп до библиотечни услуги. Обсъждат се локации и вече има идейни проекти.

Тодор Чобанов подчерта, че няма да спрат и усилията за изнасяне на четенето в нестандартни места и даде за пример създаването на Читалнята в Градската градина на София. Такива читални се планира да бъдат създадени и на други места, защото понякога е по-лесно да отидеш при читателя, отколкото той да бъде доведен в библиотеката.

Днешното дарение включва общо над 2 500 броя от 200 заглавия с детска и юношеска литература, творби на български и световни класици, енциклопедии, речници, народни приказки и др., издадени от издателствата „Захарий Стоянов”, „Дамян Яков”, „Изток-Запад“, „ПАН“, „Жанет 45” и др. Подбрани са и книги, посветени на владетели, държавници, национални герои, просветители и духовни строители на отечеството, както и книги, финансирани от Програма „Култура“ на Столична община.

 

Фотограф: Гео Калев


 

30.01.2019