Столична библиотека открива филиал в район "Овча купел"

Столичната градска библиотека да открие свой филиал в район "Овча купел" – това предлагат зам.-кметовете  Мирослав Боршош и Дончо Барбалов в доклад до СОС. Инициативата е в изпълнение на Стратегията за развитие на културата в София 2013 – 2023 г., която включва създаване на нови интерактивни образователни места и програми за гражданите.

В четвъртък Столичният общински съвет ще разгледа предложението, което днес беше единодушно одобрено от Постоянната комисия по образование и култура.

"В пандемичната 2021 г. освен 70-те хиляди постоянни читатели на Градска библиотека, имаме още 15 000 нови абонати" – заяви директорът на библиотеката Юлия Цинзова, която е инициатор на идеята за нов филиал в "Овча купел".

Столична библиотека разполага с уникални книжни и дигитални ресурси, продукти и услуги. През последните години тя разкрива нови артпространства, дигитални центрове, лаборатории и платформи. Към момента Културният институт развива дейност и в своите филиали в районите „Студентски“, „Сердика“ и „Люлин“. Редица инициативи като „Зелени библиотеки“ се реализират през топлите месеци в парковете на София и Витоша, както и от мобилната библиотека – Библиобус.

Помещението, в което ще се помещава новият филиал, е предоставено от районното кметство и се намира в бл. 415 в ж.к. "Овча купел 1". Вече има проект за обновяване и оборудване на библиотеката, в която гражданите от района ще получат достъп до цялата съкровищница, с която разполага Градската библиотека. Ще се открият нови възможности за обогатяване на културния календар в района с различни инициативи.

Читателите ще могат да заявяват и онлайн книги от фонда на Столична библиотека, да се възползват от безплатен достъп до образователната платформа „Уча се“ чрез абонамент за филиал „Овча купел“. За децата са предвидени активности, съобразени с възрастовите групи, интересите, учебния процес и ваканциите, като работилница за начална дигитална грамотност, уъркшоп 3D технологии, образователни програми за историята и културата на София, срещи със съвременни български детски автори, артателие и комикс студио, читателски клуб, изложби, рецитали, премиери на книги и много други събития, които традиционно са част от календара на Столична библиотека.

 

14.12.2021