Столична библиотека отбелязва празника на българските библиотекари с Ден на отворените врати и безплатни читателски карти

Екипът на библиотеката, нейните читатели и приятели – автори и творци подкрепят актуализацията на бюджета на библиотеките в страната

 

През 2022 г. Столична библиотека посреща Деня на библиотекаря – 11 май, с 72-хил. читателска аудитория, от която 5 хил. нови читатели от началото на т.г., с над 150 хил. раздадени книги за 4 месеца и новооткрит модерен пети филиал на библиотеката в София – в район „Овча купел“.

Библиотеката на София през целия празничен ден ще подарява безплатни едногодишни читателски карти на всички желаещи.

Столична библиотека ще покаже различни експозиции, както и тематичната изложба „Библиотеката на София разказва“, представяща част от богатото книжно наследство на София, запазено за бъдещите поколения благодарение на всеотдайността и професионализма на стотици пазители на книжовността, работили в Столична библиотека за популяризирането на словото и знанието.

Към нас в празничния ден ще се присъединят със стихове, послания и музика известни творци – приятели на библиотеката: Георги Господинов, Мирела Иванова, проф. Михаил Неделчев, Калин Терзийски, Силвия Чолева, Владимир Зарев, Иван Ланджев, саксофонистът Иван Бороджиев и др., които са били винаги съпричастни към нашата духовна кауза. Любимите автори ще подаряват на читателите свои нови книги с автографи. На този ден нашите приятели ще подкрепят справедливите искания на библиотекарите за повече бюджетни средства на библиотеките за книги, дигитализация, съхранение на книжовното наследство, както и достойно заплащане на труда на библиотечните специалисти.

Споделете професионалния ни празник с нас и с нашите приятели – поети, писатели, музиканти на 11 май от 17:30 часа, пл. "Славейков", пред Столична библиотека.

 

 

11.05.2022