Столична библиотека на хижа „Алеко“ с Библиобуса (пето издание на „Библиотека в планината”)

За пета поредна година Столична библиотека съвместно с Дирекция ПП Витоша и Български туристически съюз участва в традиционните чествания по повод организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаване на организирано туристическо движение в България.

За юбилейното издание на инициативата „Библиотека в планината” Столична библиотека кани всички желаещи на 30 август 2020 г. (неделя) от 11:00 ч. на поляната пред хижа „Алеко”, където ще бъде подредена изложбата „Съзерцанието на щастливеца”. Изложбата е посветена на 125-та годишнина от организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и е част от поредицата планински изложби на Столична библиотека. Цитати от Алековите творби и любопитни стари фотоси на Витоша от началото на XX век представят красотата на родната ни природа такава, каквато Щастливеца я видя и описа в творбите си. Посетителите ще могат да послушат хубави стихове и интересни етно-рок изпълнения на поетите и музиканти - Петър Чухов и Иван Христов. Планинската ни къщичка за книги пред хижа "Алеко" ще бъде заредена с нови издания на класици и съвременни автори - Джек Лондон, Ран Босилек, Селинджър, Божана Апостолова, Петя Кокудева, Ангел Игов и др. С нас ще бъде и мобилната ни библиотека "Библиобус", която предоставя на читателите над 1000 тома с търсени и атрактивни заглавия от български и чужди писатели.

Всеки желаещ може да си вземе подарък книга и безплатна едногодишна читателска карта на Библиотеката на София.

Споделете с нaс прекрасния празник на всички любители на планината и последователи на родолюбивото дело на Алеко Константинов.

 

28.08.2020