Столицата е домакин на „София гейм уийк“

Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии и формират 5.7% от икономиката на София

„Тази седмица столицата е домакин на „София гейм уийк“. Събитието е важно за София. На него младите хора имат възможност да покажат своя талант и опит. Нашият град се утвърди като силно развит в сектора на IT технологиите.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в приветствие на провеждащата се в града „София гейм уийк“ в присъствието на Н.Пр. посланика на Франция у нас г-н Льобедел и на Германия Н.Пр. г-н Салбер. По думите на кмета Фандъкова в последните години София се утвърди като регионален център на информационни и комуникационни технологии с над 40 000 заети в IT сектора. Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии като формират 5.7% от икономиката на града.

Производството на видеоигри заема над 20% от икономиката. „Убедена съм, че тези успехи на града се дължат основно на няколко факта – високообразованите хора, които работят тук, инвестициите в публична инфраструктура и развитието на икономиката. Смятам, че професионалистите и иновативните млади хора са големият капитал на София“ – каза кметът Фандъкова.

За Столичната община развитието на сектора на IT технологиите означава нови работни места. За да насърчи и развива този сектор, Столична община започна да организира хакатони, на които се поставят конкретни задачи, а след това се помага на победителите да развият своите идеи. Вече има няколко стартъпа, които се родиха след хакатоните.

„София гейм уийк“ се организира от посолствата на Франция и Германия и ще се проведе в три последователни дни в културните институти на Франция, Германия и Полша. Подобни инициативи провокират мисленето, творчеството и изобретателността у младите хора и насърчават творческото търсене и образованието на младите хора.

 

22.01.2019