Стенопис в подкрепа на донорството изрисуваха в София

  В навечерието на Европейския ден на донорството – 10 октомври,  в София бе открит  стенопис с посланието „Частица от теб може да е нов живот за друг“.  Картината е с размери 100 квадратни метра,  а нейн автор е артистът Йоан. 

Инициативата е на Българското дружество по нефрология,  „Астелас  България“, Фондация Visionary и Нов български университет и е част от информационната кампания в подкрепа на донорството „Да дариш живот“. На събитието присъстваха проф. Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология, Стамен Банковски – генерален директор на "Астелас", Деляна Ангелова от Фондация Visionary и кметът на район „Възраждане“ Савина Савова.

Кметът Фандъкова поздрави автора на графита Йоан и организаторите на кампанията. „Със средствата на изкуството, поставено в градска среда, посланието и каузата на донорството ще достигне до много хора – каза столичният кмет. – Хората трябва да знаят, че могат да допринесат не само за спасяването на човешки живот, което е най-важно,  но и за повишаване на качеството на живот на пациентите, защото лекарите успяват да ги върнат към нормалния им начин на живот“ – посочи столичният кмет. "Поздравявам всички лекари и медицински сестри, които работят и оставят школи, за да може да се развива трансплантацията в България" – допълни още  Фандъкова.

Кметът припомни, че Столичната община финансира програма за тъкънна трансплантация  с донорски яйцеклетки за подкрепа на семейства, които искат да имат дете.  Първото дете се роди преди 4 години, а до момента с помощта на финансирани от Столична община процедури вече са родени 21 софиянчета – 14 момчета и 7 момиченца.

 

 

09.10.2020