Стартира кампанията на Столична община за затревяване на кални точки

В неделя стартира кампанията на Столична община за затревяване и зацветяване на т.нар. „кални точки“. С помощта и на доброволците от Gorata.bg, експерти от „Зеленa системa“ към СО и Столичния инспекторат обработиха няколко декара в кв. Света Троица, по покрай ул. „Цар Симеон“. В рамките на кампанията през месец юни предстои да бъдат затревени малко над 100 дка в различните райони на Столицата. За по-големите площи събитията ще бъдат отворени за участието на доброволци, а по-малките терени ще бъдат обработени по разпореждане на районните администрации.
„Инициативата ни е свързана с изпълнение на приоритетите ни за превръщането на София в още по-зелен град. Затревяването на т.нар. „кални точки“ е важно, не само от есетическа гледна точка, но и заради това, че използвани най-вече за паркинги, при влизане и излизане от тези терени, колите разнасят кал и пепел, която замърсява, освен околните улици, така и въздуха. Това, което беше свършено в неделя и най-вече желанието, с което се включиха доброволците, ни показва, от една страна – че сме на прав път с тази инициатива и от друга – че софиянци имат желание да участват и да дават от себе си. Не трябва да забравяме, че когато говорим за поддържането на околната среда, именно това участие на всички, които живеят в нея с малки отделни действия, е от изключително значение.“ Това коментира зам.-кметът по Екология в Столична община Йоана Христова.
Повече за кампанията и предстоящите доброволчески инициативи, можете да следите и на страницата във Фейсбук на направление „Зелена система, екология и земеползване“ при СО – „Зелени решения за София“.


 

05.06.2017