Споразумение за създаване на първото в България иновативно начално училище в сградата на Детски център „Музейко“ подписаха Столична община, Фондация „Америка за България“ и ХТМУ

 

Меморандум за сътрудничество за създаване на първото в България иновативно начално училище от ново поколение подписаха днес кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, президентът на Фондация „Америка за България“ г-жа Нанси Шилър и ректорът на Химико-технологичния и металургичен университет проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова.

На подписването присъства и министърът на образованието проф. Денков, както и Десислава Тальоково, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“ и директорът на „Музейко“ Бистра Кирова, заместник-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов, началникът на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева.

Кметът Фандъкова благодари на министъра на образованието проф. Денков за подкрепата и приемствеността в политиката за реформа за образованието. Тя благодари и за екипната работа на г-жа Шилър, президент на Фондация „Америка за България“ и на проф. Сеня Терзиева-Желязкова, ректор на Химико-технологичния и металургичен университет.

„Създаваме първото в България иновативно начално училище от ново поколение с фокус върху изучаването на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математика (STEM) в сградата на Детски център „Музейко“, което да служи и за база за продължаващо обучение на учители от цялата страна“ – каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Изключително важно е да направим устойчив и полезен за града проект, който заедно да развием, както и да мотивираме повече деца от най-ранна възраст да се занимават с технологии и природо-математически науки“ – посочи също кметът.

 

„С голяма гордост даряваме „Музейко“ на Столична община. Вярваме, че „Музейко“ има потенциал за още по-мащабен успех и положително въздействие в България като общинска собственост, в която се помещава модерно начално училище и база за продължаващо обучение на учители по STEM, като същевременно продължи частично да функционира като детски научен център“ – каза Нанси Шилър. „Практиката на Фондация „Америка за България“ е да подкрепя проекти, които след това се развиват и превръщат в положителни примери в българското общество и местната общност“ – подчерта също президентът на „Америка за България“.

„Необходима е подкрепа за развитие на училищата и затова сме убедени, че всяка сграда, която може да бъде включена в системата, е важна“ – посочи проф. Сеня Терзиева-Желязкова.

Споразумението бе подписано след решение на Столичен общински съвет.

Сред приключване на учебните часове и в почивните дни „Музейко“ ще продължи да функционира като Интерактивен детски научен център.

От своя страна Столична община ще предостави два спортни имота на Министерство на образованието, които ще се ползват от ХТМУ за тяхната спортна база, за което се подготвя градоустройствена процедура. Предстои разработване на програма за работа на училището. Очаква се то да започне да функционира през 2023 година.

 

Фотограф: Любомир Бачев

 

 

15.04.2022