Спектакъл „Танц, музика и светлина” на Национално училище за танцово изкуство – София

На 2 юни 2019 г. в зала 1 на НДК от 19:00 ч.  Националното училище за танцово изкуство – София ще представи спектакъла  „Танц, музика и светлина”. Той се организира с подкрепата на Столична община и е посветен на 1 юни – Международния ден на детето. Медийни партньори са БНТ и БНР.

В програмата са включени шедьоври на световната, европейската и българската класика. Публиката ще се потопи в една феерия от светлина, цветове, музика и танци и ще види изпълнения на емблематични хореографии от трите жанрови направления в танцовото изкуство, които се преподават в училището: класически танц, български танци и модерен танц. Годишният спектакъл ще бъде закрит с прелестна китка от обичани български хора в изпълнение на 200 възпитаници на училището.

Билети на цени от 10 до 15 лв. в Билетния център на НДК и в мрежата на Тикетпортал:
http://www.ticketportal.bg/predstavenie_javisko_view.asp?IDPred=428777 

***

Повече за Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) – София:

На 5 февруари 1951 г. с Решение на Министерския съвет се основава Държавно балетно училище, открито тържествено в сградата на „Алианс Франсез” на пл. „Славейков” №3 на същия ден от основоположника на професионалния български балет Анастас Петров и големия руски педагог Владимир Белий с единствена специалност „Класически танц”. През 1956 г. е преименувано в Държавно хореографско училище и се открива специалност „Български танци” от именития български хореограф Кирил Харалампиев. През септември 2004 г. е въведена специалността „Модерен танц”. Така училището се превръща в най-големия танцов център на Балканите, в който млади таланти се обучават във всички сфери на танцовото изкуство. Днес то се радва на огромно признание в България и чужбина. В своята  история училището е подготвило над 2000 дейци на танцовото изкуство – изпълнители, педагози, хореографи, теоретици. Възпитаниците му са лауреати на престижни международни балетни конкурси във Варна, Париж, Москва, Осака, Ню Йорк, Грас и др. Те са основна част в съставите на всички балетни трупи и танцови състави в страната. Над 300 балетни артисти, преминали през училището, работят в чуждестранни опери и театри. Те са истински посланици на страната ни по света, с които България заслужено се гордее. Много от специалистите по български фолклор, излезли от училището, са създали школи и ансамбли за български танци в САЩ, Канада, Испания, Германия, Великобритания, Украйна, Молдова и до днес разпространяват красотата на българските народни ритми  по света. Днешните педагози, възпитаници на същото училище, продължават традицията на професионалното танцово обучение и утвърждават постиженията на българската танцова школа. И още, Националното училище за танцово изкуство е член на Съвета на европейската научна и културна общност, носител на отличията "Златна книга" и "Златен печат" за европейски мениджмънт в културата, на орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен и "Кристална лира”. От 2015 г. НУТИ е част от Системата на асоциирани към ЮНЕСКО училища.

31.05.2019