Специална програма в Дома на киното, посветена на 13 януари – Деня на българското кино

Специална програма в Дома на киното, посветена

на 13 януари – Деня на българското кино

 

Ден преди бележитата дата – в НЕДЕЛЯ, 12 януари,

Ви каним в Дома на киното!

 

От 2005 година по инициатива на Националния филмов център на 13 януари – датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник.

В чест на Деня на българското кино Националният филмов център в партньорство със Столична община и Национален дворец на културата организира прожекции на нови български филми от 11 до 13 януари в пет софийски киносалона: „Одеон“, „Дом на киното“, „Люмиер – Лидл“, Културен център G8, Евросинема.

Билетите се продават на специална цена от 5 лв.

 

Празничната програма в Дома на киното в НЕДЕЛЯ – 12 януари:

В 14:00 часа започва прожекцията на филма на Николай Василев „Формулата на Тео“, посветен на прочутия преподавател Теодосий Теодосиев. Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин? Може ли да се преподава търсенето на нравствения абсолют? А да се подарява най-ценният и скъп продукт днес? Или това е само Формулата на Тео?...

От 16:00 часа може да видите специално подбрана българска анимация, създадена през изминалата 2019 година и получила престижни отличия на фестивала „Златен ритон“ 2019. Филмите са „Рози в нощта“, „Дърво от желязо“, „Лист хартия“ и „Последният ден“ – заповядайте на среща с техните автори!

В 17:00 часа е началото на документалния филм „Жертва на пешки“ на един от най-изявените продуценти, сценаристи и режисьори в българското кино Асен Владимиров. Самият той определя филма си като един „непреподаден“ урок по история. Посветен е на „българската следа“ в разследването на трагедията край Катин, където хиляди полски офицери са убити от руски военни през 1940 година. Професор Марко Марков, съдебен лекар, е изпратен насила като член на първата комисия, организирана от Гьобелс. През есента на 1944 той е арестуван и обвинен от Народния съд в сътрудничество с нацистите, но вместо очакваната сурова присъда той е оправдан – оказва се, че е по-ценен жив за новата власт...

Началният час на прожекцията на „Ирина“ е 18:30. В своя дебютен филм, заедно със сценаристите Светослав Овчаров и Боян Вулетич, Надежда Косева разказва за млада жена, която се грижи за семейството си въпреки неизбежната финансова несигурност. След инцидент със съпруга ѝ тя решава да стане сурогатна майка. Главната роля е поверена на талантливата Мартина Апостолова, едно от най-обещаващите имена сред младите български актьори!

• Премиерният филм „Живи комини“ е най-новата творба на именития български оператор, сценарист и режисьор Радослав Спасов и представянето му тази неделя ще започне в 20:30 часа. Историята проследява група столични интелектуалци, заселили се в старинните къщи на планинско село. След смъртта си, единият от тях – бохем и шегаджия, оставя сценарий за погребението си и видеозаписи, с които го режисира – от екрана в кръчмата текат неговите изповеди и шеги, а скръбната церемония неусетно прераства във веселие.

Заповядайте на КИНО!

 

Специалните прожекции в Дома на киното, посветени на рождения ден на българското кино – 13 ЯНУАРИ – са ТАЗИ НЕДЕЛЯ, ден преди празника!

Специални прожекции в Дома на киното

10.01.2020