СОС гласува подобряване на транспортното обслужване в редица квартали на София

Столичният общински съвет разгледа и прие с пълно единодушие предложение от ресорния зам.-кмет Кристиан Кръстев и общинските съветници Карлос Контрера и Зафир Зарков за подобряване на транспортното обслужване и свързване на кварталите „Обеля", „Надежда", „Иван Вазов", „Манастирски ливади”. „Борово", „Гоце Делчев”, „Красно село", „Стрелбище“ и осигуряване на лесен и удобен достъп до административната част на центъра и метростанциите при пл. „Св. Неделя” и Лъвов мост.

Една от основните политики на Столична община е да осигури регулярен и надежден транспорт чрез създаване на оптимални връзки и  координация между различните видове градски транспорт, гарантираща сигурност, скорост и комфорт по време на пътуване.

Общинските съветници гласуваха и промени в градския транспорт, обслужващ кварталите „Младост“, „Симеоново“ и „Драгалевци“. Идеята на промените е устойчиво намаляване на задръстванията в града и понижаване на вредните емисии, подобряване мобилността на софиянци от и до работните им места, както и повече възможности за развитие на туризма.

Във връзка с подобряване на транспортното обслужване на кварталите "Драгалевци" и "Симеоново" разкриваме нова автобусна линия № 68 с маршрут  от спирка "Зоопарка", ул. "Сребърна“, бул. „Черни връх", кв. “Драгалевци”, кв. „Симеоново” до крайна спирка за автобусна линия № 67 при ул. “Витошки езера”), двупосочно. Колите по линия № 68 ще се движат в делнични дни. Разписания на линия № 68 ще бъдат синхронизирани с разписанията с линия № 98, като ще се движат на равен интервал от време. Синхронизирани са и разписанията на линия № 68 с линии №№ 98 и 64 от Зоопарка към кв „Драгалевци“ като в пиковите моменти ще се движат на 8 минути, а в съботно-неделните дни – на 11 минути.

По линии № 68 и № 98 ще се движат нископодови, климатизирани автобуси.

Внедряване на нови ускорени разписания за автобусни линии № 69 (НСБАЛ по онкология – м. Царева махала) и № 70 (НСБАЛ по онкология – с. Плана),  с които колите ще се движат с от 3 до 6 минути по-бързо.

Обединяват се  автобусни линии № 113 (ж.к. "Младост 1" – с. Бистрица)  и линия  № 314, като  новата линия ще бъде под номер 314. Колите от новата линия 314 ще се движат от с. Бистрица по досегашния маршрут на линия № 314 до МС "Бизнес парк” (на ул. "Д-р Атанас Москов”), надясно по ул. "Самара“, наляво по ул. "Филип Аврамов” до МС "Александър Малинов“ (на бул. "Ал. Малинов“) и по маршрута си до обръщателно колело ж.к. "Младост 1”. С новия маршрут на линия № 314 се запазва довеждащата функция на линия № 113 до метрото в ж.к „Младост“ .

Подобрения и реорганизация на трамваите – нова трамвайна линия по бул. „България" и повече директни връзки между центъра и кварталите, без нуждата от прекачване:

- Трамвайна линия № 7: Запазва се маршрутът на трамвайна линия № 7 от ж.к. „Манастирски ливади" до метростанция  „Хан Кубрат" с преминаване през бул. „Христо Ботев";

- Създава се нова трамвайна линия № 27 с маршрута на  трамвайна линия № 7 от ж.к. „Манастирски ливади" до площад „Македония", надясно по ул. „Алабин", наляво по бул. „Витоша", направо по бул. „Кн. Мария-Луиза" до надлез „Надежда";

- Трамвайна линия № 1: С цел подобряване на обслужването и създаването на нови транспортни връзки на жителите от ж.к.  "Иван Вазов"  се променя маршрутът на линията, както следва: от ж.к. "Иван Вазов“ до площад „Македония“, надясно по ул. „Алабин”, наляво по бул. „Витоша“, направо по бул. „Княгиня Мария-Луиза“ до Централна автогара с преминаване еднопосочно по ул. „Струга“ и обратно по маршрута си. Запазват се интервалите на движение и броят обслужващи коли на линията;

- Трамвайна линия № 6: Подобрява се интервалът на движение от 20 минути на 14/15 минути.

- Синхронизират се разписанията за трамвайни линии № 12 и № 18 в съответните им общи участъци на движение.

10.03.2022