Софийското велошествие призовава да слезем от колите си за по-чист въздух

„Тази година традиционното Софийско велошествие, което ще се състои в събота (31 март), ще призовава за замяна на личните автомобили с велосипед или разходки на открито. Темата за личния принос на всеки един от нас в подобряване качеството на атмосферния въздух е изключително важна, затова съм особено благодарна на организаторите от „София 2018 – Европейска столица на спорта“, че тази година са избрали да насочат вниманието на участниците именно в тази посока“. Това каза зам.-кметът по екология в СО Йоана Христова.

Тя подчерта, че разширяването на мрежата от велоалеи е приоритет на Столичната община и напомни, че към момента вече има изградени 55 км. Напомни също и че предстои поставяне на 33 стоянки в града за разполагане на велосипеди под наем, с което възможностите за използване на колело в градска среда ще нараснат значително.

„В допълнение към това не трябва да забравяме, че парковете и градините в София са над 22 000 дка, които също предоставят възможности за активно движение, спорт и по-здравословен начин на живот“, каза Христова и призова всички, които имат велосипеди, ако все още не са ги извадили от зимния паркинг, да използват повода – Софийското велошествие в събота – и да ги извадят за активна употреба. 

 

26.03.2018