"Софийски солисти" и Лия Петрова в Япония

Концертното турне на ансамбъла „Софийски солисти” започна от  Сапоро (остров Хокайдо) в новата концертна зала „Хитару” (2300 места). Всички билети са изкупени и в края на двучасовия концерт публиката изпрати музикантите с възторжени ръкопляскания.  Вторият концерт в Сендай е пред публика от 1200 човека.  Концертите продължиха  в Кориама и Фокушима с голям успех, множество бисове и възторжени реакции.

Отличителна черта в културния живот на Япония са концертните зали – обикновено с места от 1200 до 1800, съвършена акустика и безкомпромисно сценично оборудване. Географски погледнато, турнето обхваща цяла Япония – от Сапоро до Хирошима. Разбира се, няколко концерта са и в Токио и Осака, откъдето българските музиканти ще отлетят обратно за София.

За цялата турне (21 концерта) е подготвена богато илюстрирана брошура със снимки от България и София, с текстове и биографии за музикантите, интервюта с диригента Пламен Джуров и солистката Лия Петрова – цигулка. Първият текст е от посланика на Р България в Япония г-н Борислав Костов.

По време на пътуванията си „Солистите” имаха  и свободни дни за националния празник на Япония – възкачването на новия император Нарухито.  Присъстващият на церемонията български президент Румен Радев беше на среща и с ръководителите на концерна „Мейджи” – това е организацията, която разпространява българското кисело мляко в Япония. Отбелязана е и помощта на корпорацията за гастролите на „Софийски солисти” и Софийската опера в Япония.

 

 

 

29.10.2019