Софийски фестивал на музикалния театър от 25 юни до 10 юли в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“

От 25 юни до 10 юли в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“ ще се проведе първият Софийски фестивал на музикалния театър, организиран от Музикалния театър с подкрепата на Столична община. Фестивалът ще се проведе като част от Календара на културните събития на Столична община.

Директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова заяви, че първото издание на фестивала се организира след близо двегодишни усилия. „Като културен интститут с национално значение и наследник на първите оперетни трупи в България Музикалният театър се чувства исторически призван да създаде такъв фестивал“ – категорична е Арсенова. „Надяваме се още от следващата година този фестивал да се превърне в престижен международен форум. Той ще показва най-доброто в музикално-сценичния жанр, създадено от държавни, общински и независими трупи. Една от целите ни е да привличаме нови публики чрез изнасяне на нашите спектакли на нова сцена“. Арсенова благодари за подкрепата на Столична община, както и на Военна академия „Г. С. Раковски“.
 

„Това е едно различно и много интересно събитие с богата програма, която включва представянето на национални културни институции. Това съответства с политиката на Столична община за изнасяне на събития и фестивали на открито. Пожелаваме успех на новия Софийски фестивал на музикалния театър!“ – каза Биляна Генова, директор на дирекция “Култура“ на Столична община.

Медиен партньор на фестивала е Българската телеграфна агенция. „Това е началото на едно партньорство“ – обяви Кирил Вълчев, генерален директор на БТА. „БТА прави това партньорство в подкрепа на добрия вкус в културата! Надяваме се това споразумение да съдейства за по-доброто представяне на първия Софийски фестивал на музикалния театър “ – добави Вълчев. Той изтъкна, че е дълг на всички медии да застават зад подобни събития. „Трябва да подкрепяме тези, които създават празници! Така София става по-хубаво място за всички ни!“ – заяви още генералният директор на БТА.  

Акцент в първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър са жанровете на мюзикъла и съвременния балет.   

Откриването е на 25 юни от 20:00 часа с концерт-спектакъла "Една вечер с хитовете на Бродуей". Звездите на Музикалния театър ще изпълнят популярни мелодии от хитовите мюзикъли: "Кабаре", "Котки", "Чикаго", "Фантомът на операта", "Мис Сайгон", "Сънсет булевард", "Исус Христос суперзвезда", "Магьосникът от Оз". Голяма част от тях са поставени за първи път у нас на сцената на Музикалния театър.

Програмата на фестивала ще намерите на: https://musictheatre.bg/7680/ochakvajte-parvoto-izdanie-na-sofijskiya-festival-na-muzikalniya-teatar/

Всички спектакли от Програмата на Софийския фестивал на музикалния театър ще се играят в Парк „Военна академия” с начало в 20:00 часа.

Единствено мюзикълът „Клетниците” на 26 юни ще се играе от 19:00 часа на сцената на Софийската опера.

За всички останали представления билети се продават онлайн през сайта на Музикалния театър https://tickets.musictheatre.bg/home/calendar/2021-06, на касата на театъра (тел. 02/ 943 19 79), а в деня на спектакъла – два часа преди началото – на касата в парка на Военната академия.

11.06.2021