София 2018 зарадва хиляди с Витоша летен фест - уникален спортен празник сред прохладата и красотите на планината

Няколко хиляди софиянци и гости на столицата се събраха в неделната сутрин край хижа Момина скала за третото издание на Витоша летен фест.

Спортният празник организиран под мотото „Обичам спорта, Обичам София, Обичам Витоша“ е част от проекта „София – Европейска столица на спорта“ и от програмата на Столична община за предоставяне на повече възможности на столичани и гостите на града за активен и здравословен начин на живот.

Фестивалът бе открит от Анатоли Илиев, организационен секретар на София – Европейска столица на спорта. „От името на Столична община и лично на кмета г-жа Йорданка Фандъкова искам да ви поздравя и да пожелая успех на участниците. София – Европейска столица на спорта е инициатива, насочена към активния начин на живот, а Витоша предлага отлични условия за спорт, положителни емоции и приятно прекарване на свободното време. Поради тези причини все повече и повече събития от програмата на София2018 са на и около планината,“ заяви в приветствието си Анатоли Илиев, преди да даде старт на първото състезание – планинското бягане.

В него най-бърз бе Шабан Мустафа, преминал 12-километровия маршрут с име „Кумата“ за впечатляващите като резултат 46:34 мин. Шампионът в планинските бягания се подхлъзна на камък и леко нарани при падане по средата на трасето, но това не му попречи да финишира пръв, с огромна преднина. „За първи път участвам тук, но съм приятно впечатлен от организацията. Става много хубав празник в планината и е добре, че все повече хора излизат да спортуват на Витоша,“ каза след победата си Шабан. При жените най-бърза бе Снежина Стефанова, изминала разстоянието за 1.00:24,7 ч., съобщава www.sofia2018.bg.

Веднага след бегачите потеглиха участниците в туристическия поход без състезателен характер. По пътеката с име „Обичам Витоша“ тръгнаха няколко стотин души, сред които много деца, цели семейства и стари планинари. Те бяха предвождани от легендарния ски-бегач и участник в олимпийски игри от близкото минало Петър Панков, един от доайените в организирането на маратони и ски-маратони в България. Старт на похода даде общинският съветник и член на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община Николай Николов, който след това премина по 3.5-километровия маршрут.

Много емоции предизвика планинското колоездене. Шампион по 20-километровия маршрут с име „Копитото“ стана Емил Стойнев, финиширал с изправен на задна гума велосипед за 47:10,4 мин. При жените номер 1 бе Катерина Габровска с време 1.51:36,5 ч.

Призьорите бяха наградени от зам.-кмета по финансите на София Дончо Барбалов, който поздрави присъстващите и увери, че Столична община възнамерява да организира все повече и повече подобни спортни празници в планината. Сред официалните гости бе и Мила Андреева, изпълнителен директор на София – Европейска столица на спорта.

Междувременно, през целия ден на широката поляна пред х. Момина скала хиляди столичани се включиха в многото активности, спортни и забавни прояви, подготвени от организаторите. На голям интерес,  както сред децата, така и сред хората от третата възраст се радваше алпийският тролей, осигурен от „Мачирски спорт“. През целия ден не секна потокът от желаещи да изпитат емоцията от „прелитането“ по опънатото над Боянската река въже. Много се пробваха на стената за спортно катерене, както и с опити на петанк.

Огромен интерес предизвика изложената на поляната фотоизложба „София Фото Спорт“. Цял ден гостите на Фестивала разглеждаха поставените на поляната 20 пана с предоставени от Старт-Фото уникални снимки, запечатали вълнуващи мигове и колоритни фигури с важно значение в историята на спортна София и с трайна следа в развитието на българската столица. Изложбата следва повечето активности в различни части на града на инициатива София – Европейска столица на спорта.

Присъстващите се радваха на богата забавно-музикална програма с изпълненията на планинарски песни и народни танци от представители на  144 училище „Народни будители“, вокална група „Витошки лалета“ и Спортен клуб „Здраве“- Младост. Празникът завърши с гимнастически упражнения на хората от третата възраст и с изпълнения на самодейни любители на планинарските песни.

Призьорите в отделните надпревари бяха отличени с медали и купи.

Най-добрите при мъжете и жените в състезанията по планинско бягане и планинско колоездене си разделиха общ награден фонд от 3500 лв. Както повечето от участниците отбелязваха обаче, победители този ден бяха всички дошли на спортния празник и прекарали един чудесен летен ден сред природата и красотите на планината.

 

Пълен списък с призьорите в третия „Витоша Летен Фест" по инициатива

София 2018 и резултатите можете да видите на следния линк:  

http://racetimingbg.com/live-results/#

Много информация и снимки ще намерите в сайта www.sofia2018.bg, на Facebook страницата Sofia2018 – Европейска столица на спорта, както и в специалната Facebook страница да събитието Витоша Летен Фест.

 

10.07.2017