София влезе в червената Ковид зона, задължително е носенето на маски в болниците и социалните домове

"София е в червената зона по брой на заразените на 100 хиляди души и е задължително носенето на маски в здравните заведения и социалните домове." Това заяви директорът на  СРЗИ д-р Данчо Пенчев на заседание на Софийския оперативен щаб, на което бяха обсъдени предвидените от здравните власти мерки. Предвид заболеваемостта е препоръчително носенето на маски в градския транспорт, както и на други закрити места при струпване на граждани. Според проф. Кантарджиев до един месец доминиращ в столицата ще бъде вариантът ВА5, за което той препоръчва използването на открити пространства и проветряването на обществени места с цел превенция.

По време на заседанието зам.-кметът Албена Атанасова представи информация за продължаващите антиковид мерки в заведенията за социални услуги на територията на Столична община. Влизането на външни лица в заведенията за социални услуги става при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, използване на предпазни средства, включително и облекло за еднократна употреба. Периодично се тестват служителите и потребителите. Продължава и кампанията за информиране на  потребители и служители за ползите от ваксините и спазване на мерките. Изпълняват се и изискванията за проветряване на помещенията и неколкократни дезинфекции на всички помещения в домовете.

Общо 3 163 души ползват социалните заведения на Столичната община, като от тях са ваксинирани  около 45% от общия брой. Най-голям процент са ваксинираните в домовете за пълнолетни лица – 65%, а заявили желание да се ваксинират са нови 165 потребители.  Към момента 54% от служителите в заведенията за социални услуги са ваксинирани.

Продължава дезинфекцията на превозните средства от масовия градски транспорт, както и в детските градини и домовете за социални услуги. Софийският оперативен щаб възложи на общинските лечебни заведения да са в готовност за разкриване на легла за лечение на Ковид болни.

 

18.07.2022