София участва в Третата среща на кметовете във формата 16+1 в Белград

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов и председателят на Постоянната комисия по европейските програми, проекти и международно сътрудничество към Столичния общински съвет Ирина Йорданова участват в Третата среща на кметовете и министрите на транспорта във формата "16+1". Форумът е част от инициативата за сътрудничество между Китай и 16-те страни от ЦИЕ и се провежда от 15 до 17 октомври в Белград. 

Домакини са сръбският вицепремиер и министър на транспорта Зорана Михайлович и кметът на Белград проф. Зоран Радойчич, но събитието бе уважено от президента на Сърбия Александър Вучич.
Сред участниците във форума са министърът на транспорта на Китай Ли Сяопън и зам.-кметицата на Пекин Ванг Хонг, кметове и транспортни министри от 16-те държави от Централна и Източна Европа. От българска страна участва и зам.-министърът на транспорта Велик Занчев. 

Ирина Йорданова, която е и директор „Европейски програми и проекти“ в  Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ, води бизнесделегация в състав: Изабела Джалъзова – зам.-председател на Контролния съвет на КРИБ, Виолета Иванова – Президент на Българската асоциация за бизнес и туристическа информация (БАБТИ), собственик на „Българските символи“ ЕООД , Десислава Дончева – председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие,  Цън Цон – съветник към Специализираното звено на Дипломатическия институт към МВнР по въпросите на платформата за сътрудничество "16+1" и инициативата „Един пояс, един път“, и собственик на "Тераленд Груп", и  Николай Ценков – управител на Общински гаранционен фонд за малки и средни предприятия. Членовете на българската делегация участват в различните панели на конференцията. 

Темата на срещата в Белград са инвестициите в транспорта и туризма. На тази тема бе презентацията на зам.-кмета Дончо Барбалов, в която той представи предимствата на София и възможностите за инвестиции и бизнес в българската столица. В този панел своите градове представиха и градоначалниците на Белград, Загреб, Будапеща, Подгорица, Сараево и др.
Инициативата „16+1“ е важен механизъм за стимулиране на политическия диалог, инвестициите, търговските и икономическите отношения и сътрудничеството в широк кръг от области.

Първата среща на кметовете в този формат се проведе в София през септември 2016 г., втората бе миналата година в Черна гора, третата е сега в Белград, а следващата ще бъде в Тирана.

17.10.2018