SOFIA SUMMER FEST – Летният фестивал на София: 78 дни културна програма в центъра на столицата

 

 

SOFIA SUMMER FEST ЛЕТНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА СОФИЯ: 78 ДНИ КУЛТУРНА ПРОГРАМА В ЦЕНТЪРА НА СТОЛИЦАТА

Миро, Графа, Максим Ешкенази, „Поетите“, „Керана и космонавтите“, „Пощенска кутия за приказки“, театър „Възраждане“, „Сатиричен театър“, Александра Сърчаджиева, „Остава“, „Цвете за Гошо“ и много други в програмата на летния фестивал на София

 

След успешния старт през изминалата година, това лято предстои второто издание на Sofia Summer Fest – Летният фестивал на София, който отново ще се проведе в Южен парк II, зад музея „Земята и хората“. Тазгодишното издание ще бъде открито на 16 юли и ще продължи до 30 септември с богата артистична програма.

„Изключително сме щастливи, че Фестивалът беше толкова успешен в едно „рестартиращо“ лято за събитията. Организаторите се изправиха пред сериозната задача да осигурят необходимото спокойствие на публиката в една непозната ситуация. Готови сме с новата селекция като основната ни цел тази година ще бъде да предложим нещо различно – за аудиторията и артистите. Това лято имаме 78 дни, в които ние ще работим всеки ден. Отново имаме театър, кино, музика, представления за деца, представяне на книги, вкусна храна и истинско фестивално изживяване, каквото липсваше в София. Градът ни го заслужава!“ – споделя Борислав Чучков, един от създателите на Sofia Summer Fest.

Фестивалът ще бъде открит на 16 юли с концерт на Миро, който ще представи новия си албум.


Пълна програма за месец 

АВГУСТ

 

01 АВГУСТ

11:00

ДЕТСКО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ

ПРАХОЛЯШКА В ЧЕРНОТО КРАЛСТВО

Авторски спектакъл на Георги Тенев и Мануела Саркисян

„Прахоляшка   в   черното   кралство“   е   представление   за   големи  и  малки.  История  за любопитството  в  полезни  дози,  непримиримия  дух,  заслепяващата  алчност  и  (не)ограничените възможности  на  вълшебния  черен  прах  –  единствената  разменна  монета  за  жителите  на  едно кралство,  съществувало  преди  много,  много  години,  някъде  далече,  далече,  познаващо само черния цвят… поне докато не се случилo Чудото.

Спектакълът е  създаден  като  част  от  кампанията  за  енергийна  революция  на  Грийнпийс България.

Продължителност: 50мин., 4+

 

01 АВГУСТ

20:00

БГ ФИЛМ

ГОЛАТА ИСТИНА ЗА ГРУПА ЖИГУЛИ

Заповядайте на 1 август от 20:00 часа на прожекция на филма „Голата истина за група Жигули“ – историята на българска рок група от 80-те години, която се разпада точно, когато е на върха на славата си. С времето вкусовете на публиката се променят, а бандата е напълно забравена. В настоящия момент членовете ѝ са изпокарани помежду си до смърт, всеки от тях живее съвсем различен живот и тъне в неизвестност. Неочаквано телефонно обаждане ги принуждава да загърбят враждите и да се съберат отново, почти насила. Лидерът на групата Фори (Михаил Билалов) се нагърбва със сложната задача да поведе „Жигули“ отново към успеха, но с всеки изминал ден мисията започва да изглежда все по-невъзможна, като това води до множество комични обрати.

В останалите роли Филип Аврамов (в ролята на Васо), Димитър Рачков (Киша), Герасим Георгиев – Геро (Пухи), Лилия Маравиля (Дарин Дардо) и Ирини Жамбонас (Соня). Звездният каст се допълва още от Август Попов, Параскева Джукелова, Илияна Лазарова и младата Климентина Фърцова.

Режисьор: Виктор Божинов

Оператор: Антон Бакарски

Сценаристи: Ваня Николова и Нели Димитрова

Продуцент: Кръстьо Ламбев

 

02 АВГУСТ

20:00

КОНЦЕРТ

JEREMY?

Jeremy? Ще разтърсят сцената на Sofia Summer Fest

 

03 АВГУСТ

20:00

КОНЦЕРТ

SPENS & RAP AND ROLL BAND

SPENS ще се качи на сцената на Sofia Summer Fest на 3 август от 20:00 часа с неговата Rap and Roll Band!

 

04 АВГУСТ

20:30

ТЕАТЪР

ИЗВЪНРЕДНО ЛЮБОВНО

Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова преживяват ново извънредно положение. Този път „Извънредно ЛЮБОВНО“. Комедийният стендъп спектакъл е създаден по осем реални любовни истории. Всички те са разказани, изиграни и изтанцувани на сцената от трите актриси.

 

06 АВГУСТ

20:30

МУЗИКА

НА НЕЯ С ОБИЧ! ЕМИЛ ДИМИТРОВ

В ролята на Емил Димитров е актьорът със златен глас Даниел Цочев. 
В ролята на многоликия образ на Тя е актрисата Мартина Апостолова, която през 2020 г. бе отличена като Европейска изгряваща звезда на фестивала БЕРЛИНАЛЕ.

„На Нея с обич! Емил Димитров“ - 
завладяваща история за Артиста, 
чиито живот бе музика, сцената – дом, а голямата любов – Публиката!

 

07 АВГУСТ

20:00

МУЗИКА

БОН-БОН ПРЕДСТАВЯ ПЕПЕЛЯШКА

На 07 август(събота) от 20:00 ч. "Бон-Бон мюзик" ще представи мюзикъла „Пепеляшка" – нов оригинален спектакъл създаден от български автори, който се изпълнява само от деца.

 

08 АВГУСТ

20:00

БГ ФИЛМ

ГОЛАТА ИСТИНА ЗА ГРУПА ЖИГУЛИ

Поради големия интерес на 8 август от 20:00 часа ще има втора прожекция на филма „Голата истина за група Жигули“ – историята на българска рок група от 80-те години, която се разпада точно, когато е на върха на славата си. С времето вкусовете на публиката се променят, а бандата е напълно забравена. В настоящия момент членовете ѝ са изпокарани помежду си до смърт, всеки от тях живее съвсем различен живот и тъне в неизвестност. Неочаквано телефонно обаждане ги принуждава да загърбят враждите и да се съберат отново, почти насила. Лидерът на групата Фори (Михаил Билалов) се нагърбва със сложната задача да поведе „Жигули“ отново към успеха, но с всеки изминал ден мисията започва да изглежда все по-невъзможна, като това води до множество комични обрати.

В останалите роли Филип Аврамов (в ролята на Васо), Димитър Рачков (Киша), Герасим Георгиев – Геро (Пухи), Лилия Маравиля (Дарин Дардо) и Ирини Жамбонас (Соня). Звездният каст се допълва още от Август Попов, Параскева Джукелова, Илияна Лазарова и младата Климентина Фърцова.

Режисьор: Виктор Божинов

Оператор: Антон Бакарски

Сценаристи: Ваня Николова и Нели Димитрова

Продуцент: Кръстьо Ламбев

 

09 АВГУСТ

20:00

КОНЦЕРТ

ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ И ТЕОДОСИЙ СПАСОВ

Теодосий Спасов и Влатко Стефановски – двама стари приятели, които ще се качат заедно на сцената на Sofia Summer Fest на 09 август от 20:00 часа!

 

11 АВГУСТ

20:00

ТЕАТЪР

МЕМОАРИТЕ НА ЕДИН ВЪРГАЛ

Изключително затрогващ и емоционален спектакъл... Възможно ли е, животът на един човек да е по-интересен от сценарий за филм? Когато се казваш Владо, а всички те знаят като Въргала, всичко е възможно!

Искаш ли да надникнеш зад декорите на снимачната площадка и зад кулисите на театралната сцена? Интересно ли ти е, да научиш от първа ръка, без да ти бъдат спестени най-шокиращите подробности на реални, изчервяващи истории със специалното участие на някои от най-популярните хора в България?!?

Невероятно забавно! Лично, откровено, от сърце!!! Създаден по каноните на стендъп комедията, този спектакъл прераства в самостоятелно драматургично животно каквото “нема” – заливаш се от смях, и ...(без да се усетиш), внезапно избърсваш капещата сълза...

 

14 АВГУСТ

11:00

ДЕТСКИ СПЕКТАКЪЛ

ПАТИЛАНСКО ЦАРСТВО

Уличен куклен театър Мале-Мале

Детски спектакъл

Продължителност 40 мин.

 

Драги ми Смехурко! Не пропускай – писмата на Патиланчо оживяват с куклите на театър Мале-мале! Много смях, бели и приключения те очакват с любимите Патиланчо и баба Цоцолана. Децата ще се впуснат в царството на патилата, водени от героите на Ран Босилек.

 

14 АВГУСТ

20:00

КОНЦЕРТ

LADIES OF JAZZ

Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева ще излязат на една сцена за второто издание на музикалния формат „Ladies of Jazz“ в София.

Трите изпълнителки ще представят специална селекция, открояваща най-красивите нюанси от световната дамска джаз сцена през последните десетилетия. Освен авторска музика и емблематични песни като „Прошепнати мечти“ и „Да е влюбен този свят“, в програмата са включени адаптации, които трите изпълнителки ще изпълнят заедно специално за новото издание на Ladies of Jazz.

 

15 АВГУСТ

11:00

ДЕТСКИ СПЕКТАКЪЛ

ЧУДЕСА ОТ ПРЕЖДА

От Стефка Йорданова.

Ржисьор Катерина Илкова

Сценография, кукли и костюм Надежда Атанасова

Музика Павел Васев

Плакат Силвана Петрова

Разказва Силвана Петрова

 

Моноспектакъл с импровизирани кукли за деца над 4 години.

Плетачката ни е донесла в кошничките си прежда, игли и други любопитни неща, с които ще ни разкаже приказка. В едно далечно, плетено кралство живее любопитна принцеса. Но ето че в ръцете й попадат ужасни вълшебни хапчета, скрити от векове на най-тъмното място на тавана. Добре че се намесва стражът. Всичко завършва благополучно.

 

16 АВГУСТ

20:00

КОНЦЕРТ

СВЕТЛАНА БЛИЗНАКОВА - SEVI

Светлана Близнакова – SEVI се качва на сцената на Sofia Summer Fest, за да представи чисто нова песен и видео от соловия си проект.

“Memories” е името на първия сингъл от предстоящия втори самостоятелен албум на вокалистката.

 

18 АВГУСТ

20:00

КОНЦЕРТ

INTELLIGENT MUSIC PROJECT&RONNIE ROMERO

Intelligent Music Project&Ronnie Romero ще се качат на сцената на Sofia Summer Fest на 18 август от 20:00 часа!

 

19 АВГУСТ

20:00

КОНЦЕРТ

HAYES & Y

Първият самостоятелен концерт за 2021 на Hayes & Y ще се проведе на сцената на Sofia Summer Fest.

 

20 АВГУСТ

20:30

ТЕАТЪР

НА ЖИВО С АЛЕКСАНДРА СЪРЧАДЖИЕВА

Новият театрален спектакъл “На живо” е покъртителна и вълнуваща изповед на Александра Сърчаджиева, която всички смятат, че познават. Текстът на пиесата е на Яна Борисова по разкази на самата Александра, а режисьор – Димитър Коцев-Шошо.

 

21 АВГУСТ

11:00

ДЕТСКИ СПЕКТАКЪЛ

ПРИКАЗКИ ЗА ПАНТОМИМАТА

авторски моноспектакъл на

Здравка Маринова

Представление на Пътуващ театър „Скрин“

В ролята на Мимът: Здравка Маринова

Костюм: Калина Йорданова - KaYo

Композитор: Любомир Минчев – Liy

 

Времетраене: 50 мин.

Подходящо за деца на възраст 5+ години.

 

„Приказка за Пантомимата“ е представление посветено на класическото сценично изкуство Пантомима. Чрез него децата ще се запознаят с това какво всъщност представлява тя, с историята на нейното възникване като изкуство, с това какво е необходимо на един актьор, за да бъде Мим. Ще видят как въображението рисува картини и създава светове, ще усетят вдъхновението да претворяваш  използвайки собствения си поглед, въоръжен единствено с въображение и тяло.

 

21 АВГУСТ

20:00

СПЕКТАКЪЛ

ПОЩЕНСКА КУТИЯ ЗА МРЪСНИ ПРИКАЗКИ

 

22 АВГУСТ

11:00

ДЕТСКО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ

ГОЛЯМОТО ЖАБЕШКО ПЪТЕШЕСТВИЕ

Пътуващ театър Скрин

Режисьор: Даниана Коева

Сценограф и ателие: Николай Николов

Участват: Даниела Маринова и Златина Стойчева

 

Историята разказва за едно смело жабче, което се налага да порасне по пътя към дома в търсене на родителите си. В края на представлението младостта и старостта се срещат, за да постигнат едно ново ниво на разбирателство. Възрастните също могат да намерят примери за собствените си пропуски и победи в комуникацията си с младите. Интересна подробност е, че почти всичко в спектакъла е изработено от остатъчни и отпадни материали. Това означава, че той е създаден с нулев въглероден отпечатък и доказва, че отпадъците, които произвеждаме всеки ден, могат да се превърнат в красив сценичен продукт.

 

Всяко съвпадение с реални лица и събития НЕ е случайност.

 

Продължителност 40 мин.

 

22 АВГУСТ

20:30

ТЕАТЪР

ВСИЧКИ СТРАХОТНИ НЕЩА, СПЕКТАКЪЛ НА БОЙКО КРЪСТАНОВ

от Дънкан Макмилан и Джони Донахоу

Постановъчен екип:

Превод: Радослав Петкашев

Режисьор: Владимир Пенев

"Известният британският драматург Дънкан Макмилан умее да „наднича“ надълбоко в болката, за да ѝ се противопостави, и монодрамата „Всички страхотни неща“, вече много популярна на световните сцени, свидетелства за това.

 

23 АВГУСТ

20:00

КОНЦЕРТ

ДУЕТ АВЕНЮ

Дует "Авеню" ще се качат на сцената на Sofia Summer Fest, за да представят концерта си "Безвремие"!
23 август от 20:00 часа!

 

24 АВГУСТ

20:30

ТЕАТЪР

ОТЧАЯНИ СЪПРУЗИ

ПОРАДИ ГОЛЕМИЯ ИНТЕРЕС - СПЕКТАКЪЛЪТ "ОТЧАЯНИ СЪПРУЗИ" С БОЙКО КРЪСТАНОВ, ЯВОР БАХАРОВ И ДАНИЕЛ ПЕЕВ С ВТОРА ДАТА

За трудностите на „силния“ пол, за предизвикателствата, поставени му от жените, за особеностите в живота по двойки… и още куп близки до сърцата ни теми, умело представени от трима развихрящи се в хумора си актьори и един музикант – Димитър Захариев!

 

25 АВГУСТ

20:00

КОНЦЕРТ

ЧЕТИРИМАТА ПИАНИСТИ

Четиримата пианисти станаха синоним на интересна и успешна спойка между джаз и класика. След четиригодишно отсъствие от столична сцена, Иван Янъков, Георги Черкин, Живко Петров и Ангел Заберски ще зарадват софийската публика с нови, но и вече познати аранжименти.

The Four Pianists are a highly successful project of meddling jazz with classical music. Ivan Yanakov, Georgi Cherkin, Jivko Petrov and Angel Zaberski will once again present their unique arrangements of music hits that we all love.

 

26 – 29 АВГУСТ

17:00 – 22:00

ФИЛМИ

MASTER OF ART

Фестивалът за документално кино ще се проведе между 26 и 29 август на Sofia Summer Fest

 

31 АВГУСТ

20:30

СПЕКТАКЪЛ

ПОЕТИТЕ LIVE И ЛЮБОВТА

“Понякога ще идвам във съня ти...”

Любовта и Поетите. Любовта на Поетите. Щастлива. Нещастна. Бленувана. Сбъдната. Трагична. Истинска. Вълнуваща. Безпощадна. Неочаквана. Молена. Неискана. Страшна. Вечна.

Най-нежните лирични български стихове представени от любими актьори.

С участието на : Бойко Кръстанов, Весела Бабинова, Владо Пенев, Захари Бахаров, Иван Бърнев, Луиза Григорова-Макариев, Малин Кръстев, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов и маестро Антони Дончев.

 

СЕПТЕМВРИ

 

01 СЕПТЕМВРИ

20:00

КОНЦЕРТ

ИН & ЯН КОНЦЕРТ НА МИХАЕЛА ФИЛЕВА И МАКСИМ ЕШКЕНАЗИ

Със специалното участие на:

Йоана Кадийска

Валери Турманов

Невероятната симбиоза между Михаела Филева и Максим Ешкенази продължава на 01.09. на сцената на Sofia Summer Fest. След успешните концерти във Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Монтана, Добрич и други, двамата излизат на софийска сцена заедно със симфоничен оркестър, за да изпълнят емоционалната програма на продукцията, носеща името на най-новия албум на певицата.

 

03 СЕПТЕМВРИ

20:00

КОНЦЕРТ

ИВО ДИМЧЕВ

Иво Димчев отново ще се качи на сцената на Sofia Summer Fest, за една магнетична вечер

 

04 СЕПТЕМВРИ

20:00

СПЕКТАКЪЛ

КАК СЕ СТИГНА ДО ТУК!?

Автобиографичен стендъп на Деян Славчев – ДЕО

със специалното участие на DJ Doncho и Михаела Павлова

Хореограф: Дорина Стоянова

Продуцент: Борислав Чучков

 

05 СЕПТЕМВРИ

19:30

ФИЛМ И КОНЦЕРТ

„ПЕТОЛИНИЕ НА ПАМЕТТА”

БРАТЯ ВЛАДИГЕРОВИ, СТУНДЖИ И ЕКО джаз концерт

 

07 СЕПТЕМВРИ

20:00

ТЕАТЪР

МАРИХУАНАТА НА МАМА Е НАЙ-ДОБРА

В основата на комедията „Марихуаната на мама е най-добра“ е проблемът за наркоманията. Звучи парадоксално – комедия на такава болезнена тема! Но точно този изненадващ ход гарантира успеха на пиесата. Там където назиданията и поученията предизвикват обратна негативна реакция, смехът и иронията правят хората съпричастни. Без да спестява горчивите истини, заразителният театрален хумор върши по-добра работа от всяка нравоучителна проповед. А смехът на италианският драматург, актьор и режисьор Дарио Фо е ярък, карнавален и фарсов. Самият той казва: „Аз се опитвам да забавлявам хората, да ги накарам да се смеят, докато настръхнат…“

 

12 СЕПТЕМВРИ

20:00

КОНЦЕРТ

АКАГА НА 30

Юбилеен концерт по случай 30 години на група АКАГА

 

13 СЕПТЕМВРИ

20:00

ТЕАТЪР

ИСКАМ ВАШИЯ МЪЖ

от Михаил Задорнов 
Превод: Боряна Пашева
Постановка: Владлен Александров
Сценография: Боряна Семерджиева
Хореограф: Грозданка Ангелова
Фотограф: Елена Спасова
Участват Силвия Лулчева, Рада Кайрякова, Кирил Ефремов

„Искам Вашия мъж“ е комедия на тънките чувства, болезнени надежди и невъзможните очаквания. Спектакъл за отчаяното търсене на любов, на близост, на нежност и на желанието да бъдеш с другия! Чуден разказ за света на Любовта и за неистовото желание тази Любов да се случи. Като във фантастичен филм! Смешен, абсурден, сатиричен, комичен, но филм за надеждата!

 

18 И 19 СЕПТЕМВРИ

18:00

КОНЦЕРТ

ЦВЕТЕ ЗА ГОШО

Фестивалът в памет на Георги Минчев с участието на ВАСКО КРЪПКАТА И ПОДУЕНЕ БЛУС БЕНД, МИЛЕНА, МИРО НАЙДЕНОВ БЕНД, БЛУС ТРАФИК, DELTA ROUSTERS, ROCK’ N’ ROLL TRAIN и други

 

20 СЕПТЕМВРИ

20:00

КОНЦЕРТ

ДА ПОСЛУШАМЕ КИНО – ХИЛДА КАЗАСЯН

Очарователната Хилда Казасян, заедно с фантастичните музиканти от Плевенска филхармония ще бъдат отново в обичаната София, за да ни потопят в света на вълшебната българска филмова музика от любимите ленти.

Съдържанието на концерта е докосващо душите не само на меломаните, а и на хората, които не са изцяло отдадени на джаза, тъй като в програмата са подбрани най-любимите и познати мелодии от български игрални филми за всички времена като „Любимец 13“, „Козият рог“, „Адаптация“, „Вчера“ и др.

На сцената до Хилда и Плевенска филхармония с диригент Борислав Йоцов, ще бъдат отново, едни от най-добрите и утвърдени джазови музиканти в България: Христо Йоцов – барабани, Живко Петров – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас и Михаил Йосифов – тромпет.

Специални гости са Теодосий Спасов и Васил Петров.

Мултимедията, която е основен герой в този спектакъл е подготвена от Васил Къркеланов.

 

23 СЕПТЕМВРИ

20:30

ТЕАТЪР

ВЕРЕСИИ

с участието на:

МАРИЯ САПУНДЖИЕВА,
ТОНЧО ТОКМАКЧИЕВ 
ХРИСТО АНДРЕЕВ

Това е най-щуравият репетиционен процес, в който съм участвал някога. Когато започнаха репетициите в театъра, Бойко, Вечо, Мария и Тончо вече бяха прекарали време заедно в едно отдалечено селце, да умуват какви, аджеба, ще да са тези ВЕРЕСИИ дето искат да направят

 

24 СЕПТЕМВРИ

20:30

СПЕКТАКЪЛ

ХАОС НА ТЕАТЪР 199

от МИКА МИЛЯХО

превод

ЗЛАТНА КОСТОВА

постановка

МАРИЙ РОСЕН

сценография

АНТОНИЯ ПОПОВА

музика

КОНСТАНТИН ТИМОШЕНКО

в ролите

ЙОАНА БУКОВСКА-ДАВИДОВА

София – начална учителка, омъжена, с две деца.

Но също и – Пациент на Джулия, Чужденка, Пламенният, Главен редактор, Уравновесеният, Депресираният, Леличка в детската градина, Съдия-1.

ЕЛЕНА АТАНАСОВА

Джулия – психотерапевт, сестра на Еми.

Но също и – Директорката, Маркус, Лео, Изследователката, Леличка в детската градина, Съдия-2.

РАДИНА ДУМАНЯН

Еми – репортерка, сестра на Джулия, има една дъщеря.

Но също и – Пациент на Джулия, Продавач, Мъж от телефонна компания, Плахият, Тити от 5. „А“ клас.

 

25 СЕПТЕМВРИ

20:00

КОНЦЕРТ

HELL ENERGY FEST

Fest Vol. 2 отново събира най-големите български хип-хоп звезди на една сцена.

За достоен завършек на лято 2021, хип-хоп фестивалът HELL ENERGY Fest ще разтърси сцената на Sofia Summer Fest. Сред изпълнителите, които ще зарадват феновете на тежките бийтове, са 100 Kila, DARA, Боро Първи, Маги Джанаварова, Wosh MC, Alex P, Madmatic, Skiller и DJ Cass. Дългоочакваното второ издание на събитието със заявка за най-голям хип-хоп фестивал у нас ще се проведе на 25 септември


Sofia Summer Fest:

Web: http://sofiasummerfest.bg
Facebook: https://www.facebook.com/sofiasummerfest
Instagram: https://www.instagram.com/sofiasummerfest/
 

Адрес: гр. София 1421, бул. "Черни връх" № 4, зад музей „Земята и хората“

Метро – Метростанция "Европейски съюз"
Автобуси №  94 – спирки „Хотел "Хемус“ или „Хотел "Хилтън“
Автобуси №  102 – спирка  „Хотел "Хемус“
Автобуси №  72, 76, 204, 604 – спирка „Бул. "Черни връх“
Тролейбус №7 – спирка „Хотел "Хемус“


Sofia Summer Fest се провежда с подкрепата на Столична община, Министерство на културата, район "Триадица" на Столична община, Lenovo, Български спортен тотализатор и "Биротерапия".


Пълната програма на Фестивала ще бъде публикувана на: http://sofiasummerfest.bg 

15.07.2021