София става европейска сцена на съвременния танц

Между 23 и 25 март София ще бъде домакин на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Spring Forward" на най-голямата танцова платформа в Европа “Aerowaves – dance across Europe”, който тази година се провежда за първи път в Източна Европа. Тя е единствената платформа в тази категория, подкрепена от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Фестивалът “Spring Forward” е едно от основните събития на платформата като през тази година е част от Календара на културните събития на Столична община.

Организатор на събитието е Derida Dance Center, който е първият център за съвременен танц и пърформанс в България.

Участие в селекцията за фестивала “Spring Forward” за тази година са взели 637 спектакъла, като изборът на първите 20 е направен в края на 2017 г. в Осло, Норвегия, от всички партньори на платформата. За първи път в престижния фестивал попада и българско представление – F63.9 на хореографа Живко Желязков.

Основни направления на фестивала „Spring Forward“:

·         Селекция и представяне на 20-те най-добри спектакъла на млади хореографи, журирана от 45 експерти от 33 държави;

·         Академия за критическо писане “Spring Back” с участието на 30 номинирани млади автори от Европа, които създават критически текстове за избрани спектакли от фестивала под професионалното ръководство на изявени имена в областта.

https://www.youtube.com/watch?v=H_c0E3DktNU

Очакват се над 100 артисти, 30 критици и между 200 – 250 фестивални директори, куратори и продуценти на съвременното изпълнителско изкуство от цял свят.

Фестивалът ще се проведе в партньорство и на сцените на театър "Азарян",  кино "Люмиер Лидл", Младежки театър "Николай Бинев", "Открита артсцена на Шипка" към Руския културно-информационен център и "Театро". 

Събитието ще представи най-добрите европейски хореографи и ще привлече световни фестивални директори и изследователи на съвременното изпълнителско изкуство.

Програмата на събитието може бъде намерена на  http://sfw.derida-dance.com/

SPRING FORWARD

21.03.2018