София спечели 173.5 млн. лв. по европроекти

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и министри от кабинета кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 Деница Николова подписаха договорите за четири проекта за София. Те са на обща стойност 173.5 млн. лв., като 151 млн. лв. от тях са безвъзмездна финансова помощ, останалата част е съфинансиране от Столична община.

На събитието присъстваха и заместник-кметовете на София Ирина Савина с ресор „Инвестиции и строителство“, Албена Атанасова – „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания”, Евгени Крусев – „Транспорт и транспортни комуникации“, Дончо Барбалов – “Финанси и стопанска дейност”.

Кметът Фандъкова посочи, че проектите са за реконструкцията и благоустрояването на централната градска част – зоната на ул. “Граф Игнатиев“, площада около храм-паметника „Св. Александър Невски“, за продължаването на модернизирането на градския транспорт – втори етап от проекта за интегриран столичен градски транспорт, който включва цялостно обновяване на най-старата трамвайна линия по бул.“Цар Борис Трети“ с изключение на вече реконструираната част в района на пл. „Руски паметник“. Ще бъде даден приоритет на трамваите пред останалите превозни средства, като те ще имат предимство на кръстовищата. Ще бъде реконструирана и трамвайната линия на ул. „Каменоделска“. Ще бъдат закупени и 13 нови трамвая.

София спечели и финансиране за „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“, чрез което се осигурява инфраструктура за създаване на 5 нови социални услуги в общностни центрове. Това са: Центърът за обществена подкрепа; два Дневни центъра за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства и Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства. Проектите предвиждат основен ремонт, обновяване, осигуряване на нова материално-техническа база и внедряване на мерки за енергийна ефективност.

Министър-председателят Бойко Борисов коментира, че новите трамваи ще гарантират не само чистота на въздуха, но и на шума.

Това са най-видимите проекти за софиянци, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на церемонията. Николай Нанков съобщи, че Столична община вече е договорила 62% от общия ѝ определен ресурс по оперативната програма, което е изключително голям напредък.

Четирите проекта, договорите за които бяха подписани днес, са част от инвестиционната програма на София, финансирана с 280 млн. лв. по ОПРР. Предстои да се инвестира в обновяване на училища, детски градини, театър „София“, парка „Владимир Заимов“, „Западен парк“ и много други.

Първият подписан днес проект е за 46 млн. лв. за обновяването на „Граф Игнатиев“ и сърцето на града – Златна София. С 21 милиона ще бъдат преобразени любимите на софиянци „Граф Игнатиев“ с прилежащите улици и градинката на църквата „Св. Седмочисленици“, книжния пазар на пл. „Славейков“ и магазинчетата на площад „Джузепе Гарибалди“. Предвижда се ремонт на трамвайния релсов път, ще бъдат подменени настилки, ще се инвестира в допълнително осветление и озеленяване.

Нов облик ще добие и „Зона 4“, известна като Златна София. Наречена е така не само заради кубетата на „Св. Александър Невски“ и жълтите павета, но и заради емблематичните сгради, които се намират в района. Това са църквата “Св. София”, паметникът на Цар Освободител, Синодалната палата, паметникът на Васил Левски, „Квадрат 500“ и други. С европейски средства тази забележителна част на София ще бъде напълно обновена и ще запази мястото си на притегателен център за гостите на града. Инвестицията в Златна София е 25.1 млн. лв.

Вторият проект е за 125.5 млн. лв., с които ще се финансира изпълнението на втората фаза от проекта за интегриран градски транспорт. Той включва рехабилитация на трамвайни линии, доставка на нови 13 нископодови трамвайни мотриси и надграждане на интелигентната система за управление на трафика и съществуващата система за информация на пътниците в реално време. Предстои да започнат дейностите по рехабилитация на линията по бул. „Цар Борис III“ от кв. „Княжево“ до Съдебната палата.

21.02.2018