София се включи в инициативата "Европейска нощ на учените"

На 14 локации в столицата се проведоха инициативи, свързани с науката и знанието.  Инициативата е на Европейската комисия и Британския съвет и в нея се включиха Центърът за изследвания и анализи, Форум Наука, Форум Демокрит, София Тех Парк, Националният природонаучен музей при БАН, Софийският университет „Св. Климент Охридски“,Техническият университет в София, Химико-технологичен и металургичен университет, Медицинският университет, Музейко, Българският географски портал - geograf.bg, Националният политехнически музей и много други университети в страната.     

"София е динамичен и модерен град, град на младите и активни хора", каза при откриването на събитието столичният кмет Фандъкова. "Знаещите и можещи хора, новите технологии и иновациите  променят средата и стандарта, в които живеем", допълни още столичният кмет и подчерта, че при решаването на различни градски проблеми Столичната община се обръща  към  българските учени. "Заедно с еврокомисаря с ресор „Цифрова икономика и общество“ Мария Габриел организираме Европейската дигитална асамблея в София. Целта ни е да дадем възможност на всички ангажирани в цифровата икономиката и сектора на информационно-комуникационните технологии да очертаят икономическите перспективи, които предоставя единният цифров пазар", сподели пред участниците в Европейската нощ на учените Йорданка Фандъкова.

На събитието присъстваха Огнян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България,  Любов Костова - директор на Британския съвет, учени и деца от столични училища.

 

02.10.2017