София ще участва за първи път в единственото изложение в света, посветено на промотирането на устойчив туризъм в полза на градове, места и обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство

По инициатива на Столична община България ще бъде представена за първи път на Международното изложение World Tourism UNESCO, чието осмо издание ще се проведе в гр. Сиена, Италия от 22 до 24 септември 2017 г. в историческата сграда на Санта Мария делла Скала. Целта на форума е  популяризиране на обектите под закрилата на ЮНЕСКО по света и насочване вниманието на обществеността към културния туризъм и към по-отговорния туризъм предвид факта, че обектите на ЮНЕСКО са специални места, които трябва да бъдат съхранени и защитени за благото на цялото човечество.

Столична община отправи покана за съвместно представяне към българските общини, на чиято територия има обекти на ЮНЕСКО. „България, и в частност София, разполагат с уникални артефакти, които се вписват успешно в нови туристически маршрути. Този факт, както и  изключително големия интерес към дестинацията, ни мотивира да подемем тази инициатива“, споделя г-н Иво Маринов, директор на ОП “Туризъм“. 

Участието ще премине под мотото BULGARIA – SO MUCH TO SHARE. Програмата предвижда пресконференция, на която ще бъде представено първото българско участие и в която ще участва и българският посланик в Италия,  Н.Пр. посланик Райков. Специално за форума Столична община е подготвила кратък филм, представящ 17-те български обекта, както и каталог със снимки и информация за тях.

В Сиена София представя Боянската църква и Бистришките баби. Участниците и гостите на изложението ще бъдат първите свидетели на представянето на 3D модел на Боянската църква - един от културните символи на България, чрез добавена и виртуална реалност. Интерактивната платформа ще им даде уникалната възможност да видят храма проектиран в 3D на място, в Сиена, да направят виртуална разходка в храма и да разгледат стенописите от 1259 г., слушайки увлекателната история на фона на музика, написана специално за случая. София е подготвила и специални подаръци, които ще  позволят на посетителите да  визуализират 3D модела на Боянската църква навсякъде и по всяко време.

25.09.2017