София се преклони пред мощите на Светите равноапостоли Кирил и Методий

Думите от Евангелието на Матей „Тогава Исус се приближи към тях и им говори, казвайки: Даде Ми се всяка власт на небето и на земята. Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух, като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал; и ето, Аз съм с вас през, всичките дни до свършека на века. [Амин].“ (Евангелието от Матей 28, гл., 18 – 20 стих) епископ Поликарп прочете в началото на богослужението по повод посрещането на Светите мощи на Светите братя Кирил и Методий в София в митрополитската катедрала „Света Неделя“.

София посрещна за първи път мощи на Светите братя, наречени равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий. Те пристигат от Света Гора Атон, от представителството на манастира Есфигмен в Карея, с благословението на Св. Синод и по покана на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и ще останат там за всенародно поклонение до 25 май на обяд.

На молебена в присъствието на много миряни пред мощите се преклониха кметът на София Йорданка Фандъкова заедно с президента на България Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Светите мощи на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий не само за първи път са в България, но са и за първи път на поклонение.

Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил са донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей – игумен на светогорския манастир Есфигмен. Светинята се пази в Есфигменската света обител, в седалището на обителта – столицата на монашеската република, Карея.

Храмът „Света Неделя“ ще бъде отворен за поклонение на желаещите миряни да се преклонят и помолят пред светите мощи.

Мощите на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил през 80-те години на миналия век са върнати от Римокатолическата църква на Солунската архиепископия и оттогава се съхраняват в манастира Есфигмен на Света гора, предава БТА.

Есфигмен е един от най-старите атонски манастири. Както и останалите светогорски манастири, е преживял периоди на подем и разорение, но и до днес е съхранил множество православни светини и огромна библиотека. Манастирът Есфигмен има много реликви в съкровищницата си. Сред тях е частица от Животворящото дърво на Кръста Господен, кръстове, икони и много Свети мощи на различни светци.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

23.05.2022