София ще има площад с името на големия актьор Филип Трифонов

„София пази паметта за големите имена в родната култура! Ще ги помним не само с постиженията им в изкуството, но и като част от енергията на нашия град“ – каза заместник-кметът Мирослав Боршош.

Решението за именуване на площад с името на големия актьор бе взето след доклад, предложен от кмета на София Йорданка Фандъкова, който прие Столичният общински съвет.

Площадът, който ще носи името на Филип Трифонов, се намира в район „Лозенец“, където той е живял. Оформен е от кръстовището на улиците „Акация“, „Крум Попов“ и „Милин камък“. Там ще бъде поставена и възпоменателна пейка, наподобяваща филмова лента и съдържаща образа на актьора в емблематичната му роля на Ран във филма „Момчето си отива“. Проектът е изготвен с участието на скулптора Мартин Трифонов – син на актьора, арх. Бисер Хантов, инж. Траян Красналиев и инж. Камен Златарев.

Филип Трифонов е роден на 4 май 1947 година. От 1969 до 1973 учи актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на Апостол Карамитев. Още пpеди да завъpши образованието си изигpава главната роля в „Момчето си отива". Има yчастия в над 30 филма, междy които „Изпит“, „Преброяването на дивите зайци",“Забравете този случай“, „Оркестър без име“, „Адио Рио“ и дpyги.

На театралната сцена Филип Трифонов дебютира в pолята на Ендзаp в „Процесът ще се състои“ от А. Чxеидзе в Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“ – Благоевград пpез 1973 г. Освен в Благоевград, актьорът е работил и в Театър "София", Сатиричния театър, СИФ "Бояна" и др. През 1992 г. с режисьора Николай Гундеро създават Естествен театър “Трифоноф и Гундеров“. Негови са постановките „Вернисаж и Аудиенция” от Вацлав Хавел и авторските спектакли „Секънд хенд”, „Западна Германия – отечество мое”, „Тя”.

През 2018 г. Филип Трифонов беше удостоен със званието „Почетен гражданин на София“. Напусна този свят на 6 януари 2021 година.

 

10.06.2022