София със стратегия за развитие на киното

Създаване на общински фонд „Кино“, Средно образователно училище за кино и мрежа от столични кина в културните средища и училищата са част от предвидените дейности в проекта за стратегия „София– творчески град на киното“. Това стана ясно при представянето на документа пред журналисти и представители на филмовите среди. На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Тодор Чобанов.
Стратегията е изработена от екип в състав инж. Иван Попйорданов – експерт по аудиовизия и филмова индустрия, Диана Андреева - Фондация „Обсерватория по икономика на културата“, доц. д–р Биляна Томова- Фондация „Обсерватория по икономика на културата“ и Мира Сталева- зам. директор на „София филм фест“.
Документът определя визията на София – творчески град на киното за следващите десет години. Целта е утвърждаване на София като водещ център на филмовата индустрия в Европа. Стратегията предвижда разширяване на формите за разпространение на културните прояви, като се отчита спецификата на киното като съвременна и популярна част от изкуствата, особено сред младежката аудитория.
Кметът на София Фандъкова припомни, че Столичната община има различни финансови механизми за подпомагане на киното. Над 80 документални филма са финансирани чрез програма „Култура“, а в Календара на културните събития са включени редица филмови фестивали, сред които и емблематичния „София филм фест“. През миналата година на територията на Столичната община са заснети кадри от 21 игрални филма и сериали, като по- голямата част от тях са български. В същото време киноцентърът в Бояна е предоставил услуги на 35 международни и български филмови продукции и над 80 по-кратки аудиовизуални форми. „През последните години София се утвърди като национален център на културните и творчески индустрии. Културните и творческите индустрии имат 8 % дял в икономиката и са на 4-то място сред секторите в икономическото развитие на града“, припомни още столичния кмет Фандъкова. Зам.-кметът Тодор Чобанов представи подробно проекта за стратегия – стимулиране на създаването на копродукции, подкрепа за младите автори и участие в международни прояви. „Повече от 120 години София е столица на киното, създава и разпространява това велико изкуство“ посочи д-р Чобанов и припомни, че през 2014 година градът получи престижно признание като беше включена в списъка на креативните градове на Юнеско като креативен град на киното.
   
Предстои обсъждането и приемането на стратегията в Столичния общински съвет.

 

15.03.2017