София със силно представяне във финала на конкурса „Зелена столица на Европа"

 

Талин спечели титлата след оспорвана конкуренция с българската столица

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи заедно със "Зелена София" и екипа си визията за развитие на зелените политики на Столична община. В близо едночасова презентация, деветчленно жури оцени прогреса по работата за устойчивото развитие на София.

“Първото участие на София във финала на “Зелена столица на Европа” беше прието с отлични оценки от журито. С повече усилия за намаляване на парниковите емисии, осъществяване на енергийния преход и сътрудничество с градовете на Балканите се надяваме да заслужим призванието. Още тази есен Столична община отново ще кандидатства в конкурса” – заяви Йорданка Фандъкова след финала.

На официална церемония в концертната зала “Сибелиус” Европейският комисар по околна среда Вергиниус Синкевичиус присъди отличието “Зелена столица на Европа” 2023 на естонската столица Талин. За тях това беше поредно участие в конкурса и трето класиране във финалния кръг. Другите градове – финалисти бяха Краков (Полша) и Хелсингбори (Швеция).

Журито поздрави кмета на София за постигнатото и добрата презентация. В обратната връзка на представителите на Европейската комисия, Европейската агенция по околна среда, Европейското бюро по околна среда, Европейската мрежа на градовете, Комитета на регионите, Асоциация на общините за устойчиво развитие и др., беше изтъкната амбицията на София за защита и увеличаване на зелените площи в града, постигане на 100% незамърсяващ градски транспорт, интегриране на реките и подобряване на велосипедната инфраструктура. Проектите "Зелена линия на София", "Реките на София", "Речен парк “Манастирски ливади”, "Парк “Лозенец” съставиха основна част от презентацията на София. Всички те, заедно с още 10 мерки, бяха гласувани като част от доклада “София – "Зелена столица на Европа 2023” на кмета Йорданка Фандъкова, който беше подкрепен от мнозинството на Столичния общински съвет.
 

Фотограф: Десислава Кулелиева 

 

10.09.2021