София с бюджет от 1.5 млрд. лева за 2018 година

Кметът Фандъкова: „Основните ни приоритети остават – транспорт и транспортна инфраструктура, образование и енергийна ефективност и големият приоритет, който обединява почти всички големи проекти – екология и по-чиста околна среда и въздух.“

Бюджет 2018 на София е 1,556 млрд. лв., което е с 200 млн. лв. повече от първоначалния бюджет за 2017 г. Той бе приет от Столичния общински съвет на редовно заседание на 25 януари.

"Бюджетът на София е едно от най-красноречивите доказателства за финансовата стабилност на общината, доброто управление на общинската собственост и общинската икономика", каза кметът Фандъкова. "В края на миналата година София за пръв път получи от рейтинговата агенция „Стандартс енд Пуърс“ инвестиционен рейтинг, което се отразява като намаление на цената на финансовите средства, които използваме. Постоянният ръст освен на усилена работа се дължи и на доверието, което получаваме от гражданите, и на доверието от Европейската комисия".

Ясна е тенденцията в последните години на постоянен ръст на собствените приходи, като от 2012 до 2017 г. са осигурени 184 млн. лв. повече. Собствените приходи за 2018 г. са 661 млн. лв. На този фон двата основни данъка, който плащат гражданите, носят съответно – 103,5 млн. лв. от данъка върху недвижимите имоти и 196 млн. лв. от такса смет, с които финансираме изцяло почистването и третирането на отпадъците.

"Осигурихме над 554 млн. лв. за капиталовата програма през 2018 г. Като 60% от тях – за средства, защитени по европейските програми. Основните ни приоритети остават – транспорт и транспортна инфраструктура, образование и енергийна ефективност и големият приоритет, който обединява почти всички големи проекти – екология и по-чиста околна среда и въздух", каза също кметът.

Метрото остава водещият ни транспортен и екологичен проект, с който в момента спестяваме 75 хил. т вредни емисии на година. Със завършването на третия лъч спестените вредни газове ще са 90 хил. т на година, като очакваме и съществено намаление на трафика в районите, през които минава.

Продължават инвестициите в транспорта и по-добра пътна инфраструктура, които са заложени и като ключови мерки и в програмата за въздуха. Над 124 млн. лв. инвестираме в основни реконструкции на улици и булеварди, изграждане и ремонт на улици в кварталите, цялостни ремонти на трамвайни трасета и мостови съоръжения. За първа година средствата за кварталните улици ще са повече от тези за основни булеварди и улици. Инвестираме над 37 млн. лв. в квартални улици.

 

26.01.2018