София попада сред европейските градове с най-висок ръст на чуждестранните туристи за периода 2009 – 2017 със среден годишен ръст от 9%

За периода януари – ноември 2019 г. са пренощували с 3,45% повече туристи в сравнение със същия период на 2018 г.

"Развиваме София като място за туризъм с възможности за културно-исторически, конгресен, фестивален, балнео- и спатуризъм. София отдавна вече не е само административен и бизнес център на страната. Благодарение на последователната ни работа и инвестициите, които правим, както в градска среда, така и в разкриване на културно-историческо наследство, градска мобилност и културни събития, София става все по-привлекателна за туристите. София попадна сред европейските градове с най-висок ръст на чуждестранните туристи за периода 2009 – 2017 със среден годишен ръст от 9%." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция и връчване на български туристически награди на списание „Гранд хотели“.

В специалната категория за "Българска дестинация на годината" Наградата получи София.

На събитието присъства и зам.-кметът на София по направление “Европейски политики, международна дейност и туризъм" Ирина Савина.

"По данни на Националния статистически институт в местата за настаняване на София за периода януари – ноември 2019 г. са пренощували с 3,45% повече туристи в сравнение със същия период на 2018 г. За същия период през 2019 г. в столицата са реализирани с 2,12% повече нощувки в сравнение с 2018 г. Запазва се тенденцията около 2/3 от нощувките да се реализират от чужденци" – каза също кметът Фандъкова.

В челните места са чуждестранните туристи от страни като Германия, Израел, Гърция, Италия, Великобритания. Това са традиционни генериращи пазари страни за София. Увеличава се и броят на туристите от далечните пазари – САЩ, Канада, Австралия, Китай.

Българските туристически награди определиха най-добрите хотели на годината в страната.

Кметът Фандъкова посочи още, че в столицата през последните години се развива и висококатегорийният сегмент и предстои откриването на 4- и 5-звездни хотели. "Подкрепихме създаването на Българско конгресно бюро, което ще даде стимул на развитието на конгресния и събитиен туризъм в София" – посочи също кметът Фандъкова.

За развитието на маркетинговите комуникации са създадени четири туристически-информационни центъра на София, а Общинското предприятие „Туризъм“ организира туристически обиколки в центъра на града.

"Един от ключовите приоритети са инвестициите в използването на минералните води и възстановяването на знакови сгради, свързани с минералните води на София" – посочи Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че това е една от възможностите за туризъм в града и негов голям потенциал, който развиваме, и даде пример с ремонта на сградата на банята в Банкя, която се реставрира и превръща в център за балнео- и спатуризъм.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов връчи Наградата на кмета на София Йорданка Фандъкова за "Българска дестинация на годината".

24.01.2020