София подкрепя театъра

С над 19 600 000 лв. София е подкрепила общинските театри за последните 5 години. За този период „Възраждане“, „Зад канала“, „Столичен куклен театър“ и театър „София“ са имали общо над 7 000 представления и 79 премиери. Традиционно Столичната община подкрепя „Софийски театрален салон“ и наградите „Икар“ на Съюза на артистите в България, както и фестивалите „Световен театър в София“, „София Моно“ и „Малък сезон“ на театрална работилница „Сфумато“. От тази година към тях се присъединяват и фестивалът за нови театрални форми „Панаир на младите“, организиран от Младежкия театър „Николай Бинев“ и проектът на Нов български университет „Конкурс за нова българска пиеса“.

През 2018 г., извън репертоара на общинските театри, финансова подкрепа са получили още 177 представления. Със съдействието на Столичната община публиката в София се наслади отново на Британски театър на киноекран и успя да се включи в спектаклите от проекта „На следващо ниво сцена“ и режисираната от мобилни устройства акция „Сбогом, Йохан Райс!“. 

Подкрепата, която София оказва на театъра, оживява в анимационен клип на художничката Розалина Буркова, Агенция „Реформа“ и Продуцентската къща „Компот колектив“ със специалното участие на актрисата Снежина Петрова. Подобно видео, но посветено на града и киното, вече имаше своята премиера в рамките на “София филм фест”, който също се случва с подкрепата на Столична община.

Театралните проекти,  подкрепени от общината през 2018 година по Столична програма „Култура”, са:

 Европейски артцентър „Топлоцентрала“ – Международна конференция и артистични събития в парка на „Асоциация за свободен театър“
 „Мъртва природа” – спектакъл на „Тихо пространство“
• „Следващо ниво сцена“ на Фондация „Гъливер клиринг хауз”
• „Британски театър на киноекран“ – фестивал, организиран от Фондация ХОМО ЛУДЕНС
• „Наръчник за щастие“ – спектакъл на Фондация „Брейн стор проджект”
• „Сърцето на мрака“ –  спектакъл по Джоузеф Конрад на Сдружение „Театър Вятър“
 Изход" – театрален спектакъл по текст на Йоана Мирчева, спечелила наградата на конкурс за нова пиеса на НБУ през 2017 г. на тема "Справедливостта“
• „Закачане“ – спектакъл на театър „София”
• „Настане вечер“ – спектакъл на Сдружение за текст и театър "Осем и половина"
 Сбогом, Йохан Райс!" – спектакъл на Студио за документален театър ВОКС ПОПУЛИ
• „Апарт“ – спектакъл на „22:22“
 Зад завесата на водния куклен театър“ – уъркшоп на Малък куклен театър „Слон” към Фондация „Златно ключе”
• „Любовта говори само един език“ – музикалнопоетичен спектакъл на Фондация „Божура арт"
• „UNLOCK 2“ –  спектакъл на Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура
• „ЗА 1 отделно“ – спектакъл на Фондация „Арт Линк”
 

 

09.04.2019