София отбелязва Деня на спасението на българските евреи

„В най-мрачните дни на Холокоста българският народ извиси глас в защита на своите сънародници – евреите. Българската православна църква, обществени организации, десетки народни представители с най-различни убеждения заедно се противопоставиха и извършиха това дело на спасение, за което ние сме благодарни днес“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на церемонията по отбелязване на Деня на спасението на българските евреи.

Церемонията бе организирана от Столична община и Организация на евреите в България „Шалом“.

„На днешната дата отново си припомняме най-важния урок от тези събития – че дори и най-малкият човек може да повлияе на хода на историята, обединени, гражданите могат да променят дори посоката и изхода на събития, които на мнозина изглеждаха неизбежни. В годините преди да защити своите съседи, близки и приятели, българският народ в огромната си част, въпреки пропагандата, отказа да прегърне идеи, които нямат нищо общо с човечността и възрожденските идеали за братство и добро, запечатани в сърцето и душата на хората." Каза още столичният кмет.

Днес ние сме длъжни да последваме техния пример и да не допуснем езика на омразата, подценяването на фактите и изкривяването на историческата истина. И ако българските евреи – над 48 000 хиляди, и хилядите, получили визи, постигнаха спасение, 11 343 евреи от Тракия, Македония и Пиротско загинаха трагично с волното или неволно съдействие на хора, които по-късно бяха осъдени категорично от съда на историята.

Днес, застанали до паметника на „Спасението“ в София – град на Мъдрост и Толерантност, ще оставим своите цветя в знак на благодарност за спасените и техните наследници, но в знак на състрадание и скръб за загиналите. 

Ще съхраним тази памет и ще я предадем на децата си, защото знаем, че трябва да ги научим да бъдат добри хора, да помнят и пазят силата на доброто в сърцата си. Посочи още Фандъкова.

"Спасението на всички български евреи по време на Втората световна война бе лъч светлина по време на  най-мрачния период на историята – Холокоста." Каза посланикът на Израел в България Н. Пр. г-н Йорам Елрон. „България даде на света блестящ, възхитителен урок по хуманност и състрадание и записа забележителна страница в собствената си история и в тази на света като цяло, страница, запечатала благородните дела на българските герои, онези праведници на света, които бяха готови да рискуват живота си, за да спасят своите приятели, съседи и дори напълно непознати. Заставаме днес тук и отдаваме почит от името на спасените  към техните смели спасители като същевременно да си спомним  за онези 11343 жертви  от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, загинали в нацистките лагери на смъртта в Източна Европа. Всичко това ни учи, че хората са тези, които решават да изберат доброто пред злото и по този начин имат силата да променят хода на историята. България спасява своите евреи и изпраща ясно послание към идните поколения, че гражданското общество може да направи промянат – допълни още  Н. Пр. Йорам Елрон. – Всички ние трябва да се обединим и да следваме българския лъч светлина, които изгря по време на Втората световна война и който ще ни води към по-добро бъдеще."

На събитието присъстваха  доц. д-р Александър Оскар д.м., председател на Организация на евреите в България „Шалом“, София Коен – председател на Централен Израилтянски духовен съвет,  Джъстин Фридман – зам.-посланик на САЩ в България, Йорк Шуграф – зам.-посланик на Федерална Република Германия в България, д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община, Георг Георгиев – заместник-министър на външните работи и национален координатор за борба с антисемитизма, Виктор Меламед – председател на Американски еврейски комитет – офис България,  Йоел Ифрах – главен равин на България, Роберт Джераси – председател на НСРОБ и членове на Националния съвет на религиозните общности в България и други.

10.03.2021