София отбелязва "Часът на Земята" с различни екологични инициативи

Столичната община за поредна година се включва в отбелязването на международната екологична инициатива "Часът на Земята". Освен че вечерта редица значими сгради ще изгасят осветлението си между 20:30 и 21:30 ч., през целия ден на пл. „Батенберг“ има разкрити временни мобилни пунктове, на които гражданите могат да предават специфични отпадъци – старо електрическо и електронно оборудване, опасни отпадъци и стар текстил.

„Чрез различните инициативи искаме отново да си припомним колко важно е всяко усилие за опазване на природата. Разделното събиране на отпадъците спестява енергия, увеличава живота на ресурсите и най-важното – намалява въглеродния отпечатък на всеки един от нас. То е само едно от многото малки действия, които бивайки изпълнявани от всеки един от нас ежедневно, имат значителен принос към опазване на околната среда“. Това коментира зам.-кметът по екология в Столична община Йоана Христова. Тя напомни, че от началото на 2019 г. Столичната община започна да изгражда система за разделно събиране на текстилни отпадъци, с което системата за разделно събиране на отпадъците в София събира и третира общо 13 вида специфични отпадъци, между които – опаковки (метал, пластмаса, хартия и стъкло), био- и зелени отпадъци, опасни отпадъци, електрическо и електронно оборудване, батерии и акумулатори, гуми, излязло от употреба МПС и др. Само за месец, откакто са поставени, от постоянните контейнери за текстил са събрани над 30 тона текстилни отпадъци.

За втора поредна година по повод "Часът на Земята", в центъра на София е разкрит Фермерски пазар с богато разнообразие от фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни краища на страната. Той е разположен в градинката срещу Народния театър и ще работи между 10:00 и 18:00 часа.

В допълнение към инициативите, Столична община ще освети зеления сигнал на някои пешеходни светофара в града във формата на сърце – отправяйки ясно послание за любов към природата и подсещайки гражданите да изгасят осветлението си вечерта, включвайки се в световната инициатива.

Столичаните и гостите на града са поканени и на традиционното гасене на светлини за "Часът на Земята" и съпътстващото го огнено шоу пред Народния театър "Иван Вазов" от 20:30 часа.

30.03.2019