София отбеляза 136-ата годишнина от Съединението

София отбеляза 136-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България пред мавзолея-костница на княз Александър I Батенберг.

Днес за нас е важно, че след Съединението България тръгва към шеметен напредък, който я превръща в модерна европейска държава и основен фактор на Балканите. В това отношение, станалото на 6 септември 1885 година бележи граница на две епохи. Но и във епохите след това, в живота на няколко поколения българи и в нашия днес остава мотото, което стои над входа на Народното събрание “Съединението прави силата“. Историята може да ни покаже, че това не е изтъркана  фраза, а вечна истина, която да осмислим и завещаем на децата си. Това каза в словото си  доц. д-р Владимир Златарски от Института за исторически изследвания на БАН.

Тържественото отбелязване на 136-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България бе организирано от Столичната община. Пред мавзолая-костница на Батенберг дойдоха да поднесат венци и цветя министърът на правосъдието, депутати, общински съветници и граждани.

В програмата за празничното честване на годишнината взеха участие Националната гвардейска част, Вокален ансамбъл „България“ с диригент акад. Валентин Бобевски, които изпълниха популярни маршови песни и актрисата Силвия Лулчева.

 

 

06.09.2021