София отбеляза тържествено 110 години от Независимостта на България

”Преди 110 години нашите предци са извоювали Независимостта на България, но това не е краят, а само началото. Независимост за мен означава огромна отговорност – да работиш така, че да развиваш себе си, семейството си, града си и страната си“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод честването на 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

„На 22 септември 1908 година България извоюва една от най-големите победи на своята история" – каза зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов по време на честването на 110-та годишнина. По думите му: „На този ден трябва да си припомним борбата на нашите деди от онези вече далечни години. Трябва да си припомним, че едва освободена, България бе безмилостно разпокъсана от Берлинския договор, а хиляди наши сънародници останаха извън пределите на българската държава. Съединението успя да поправи една част от несправедливостта, а българският войник защити този триумф на българския дух, който Великите сили бяха принудени да признаят. Дори съединена, България си оставаше срамно васална на Османската империя.”

„На 22 септември 1908 година България извоюва една от най-големите победи на своята история. Победа на перото и умелите преговори, извоювана без кръв и насилие. Тя бе постигната благодарение на пълното единение на институциите и политиците в името на националния интерес. – каза още доц. Чобанов. – Българската държава може и да е била поразявана и унизявана от своите врагове, но ще се надига отново за живот, защото тя е проява на вечния и несъкрушим български дух. Нека помним уроците на този ден и да се борим не помежду си, а за интересите на България" – подчерта също доц. Чобанов.

В програмата участваха: Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов, хор „Света София” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски, актрисата Силвия Лулчева. Военен ритуал изпълни Националната гвардейска част.

Слово произнесе и доц. д-р Владимир Златарски от Института за исторически изследвания на БАН.

„За да може една историческа дата, едно историческо събитие да бъде осъзнато от съвременните поколения, то трябва да бъде познавано. Още с Берлинския конгрес, след Освобождението на България, страната ни е разпокъсана. Берлинският договор остава този международен правен акт, който определя нейното бъдеще. В него е записано, че България е автономно, но васално Княжество на турския султан" – каза пред паметника в София доц. Златарски. „В координация с Виена българското правителство и цар Фердинанд успяват да подготвят почвата за независимостта. Необходимо е било велика сила да бъде тази, която отново ще наруши Берлинския договор. Това се случва с австрийската анексия на Босна – 2 дни преди обявяването на Българската независимост. След като първата крачка е била направена, умело дипломатически подготвена, на 22 септември 1908 година в Търново е обявена Независимостта на България" – посочи също доц. Златарски.

22.09.2018