София отбеляза 171 години от рождението на Христо Ботев


София отбеляза 171 години от рождението на Ботев с церемония, посветена на  делото на великия поет и революционер.
Всеки народ има нужда от своите учители по свобода и човечност, а нашият, българският род, бе благословен да има учител като Ботев. На него не му се падна, а той сам избра в тъмата на робството да разпалва огъня на свободата. "Само онзи, – написа той, - който е живял, страдал и плакал с народа си – само той може да го разбере и да му помогне." Ботев не презираше народа, не мразеше обикновения човек, а вярваше в неговата сила.

„Големите работи се вършат от малки хора“ – тези думи на великия революционер припомни  зам.-кметът Тодор Чобанов в словото си пред паметника на Ботев. "Ботев вярва във възможностите на българския народ и нуждата той да бъде разпознат като достоен за свободата от другите европейски народи. Във вестник „Знаме“ той пише статията си, озаглавена "Само разумният и братският съюз между народите ще унищожат теглилата". И той, и Левски са убедени, че българската свобода е най-напред и преди всичко българска работа, че народът ни не бива да чака даром и наготово, че трябва да воюва, за да изправи съдбата си" – каза д-р Тодор Чобанов.

Цветя пред паметника на Ботев поднесе  кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на патриотични организации и столичани.

 

07.01.2019