София отбеляза 137-та годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България

С тържествена церемония пред Мавзолея костница на княз Александър I Батенберг в столицата бе отбелязана 137-та годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.  

На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Георги Георгиев, политици, общественици и граждани.

„Днес ни е събрал един изключително важен ден от българската история. Важен, защото ознаменува едно събитие изцяло българско, рожба на активността, на енергията и силата на българския народ“. Това каза проф. Кирил Топалов в своето слово. "Още след несправедливия Берлински договор българското общество е единно в своя гняв и в своя патриотичен устрем да се обединят всички българи в границите на Майка България, – допълни още проф. Топалов. – Това е период, в който България непрекъснато доказва, че е зряла за своето европейско бъдеще, че е зряла за своята независимост и за своята цялост. Княз Александър I Батенберг доказа, че е достоен за българския народ, защото узакони обединението и застана с цялата си отговорност зад новия път на България" – посочи още Кирил Топалов.  

„На 6 септември ние, българите, постигнахме своя общонароден идеал“ – каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова по повод годишнината. „Днес нашият идеал трябва да бъде образованието на децата и възпитанието им в родолюбие“ – посочи още тя. 

Церемонията бе организирана от Столичната община, а в програмата взеха участие Националната гвардейска част, вокален квартет „Светоглас“ и актрисата Василка Сугарева.

 

 

06.09.2022