Sofia Jazz Days с концертите на „Мартин Марков трио” и „Теодор Петков трио“ в кино „Кабана“ (1 и 15 август)

Джаз Плюс представя
Sofia Jazz Days с концертите на „Мартин Марков трио” и „Теодор Петков трио“
в кино „Кабана“ на 1 и 15 август

 

През лятото на 2021 г. Джаз Плюс Концерти ще представи един нов концертен цикъл Sofia Jazz Days в сърцето на града – лятната сцена на кино „Кабана“ в градинката пред НДК, като част от Лятната програма на Столична община.

В концертите от Sofia Jazz Days ще се изявят млади джаз групи от съвременната българска сцена – „Мартин Марков трио” и „Теодор Петков трио“, които дават своя поглед към джаза и импровизираната акустична музика, като осъществяват връзка между различни културни традиции, подчертавайки съвременното културно многообразие. Музикантите ще представят на софийската публика своите нови албуми в интимна атмосфера.

Първият концерт от Sofia Jazz Days ще се състои на 1 август и ще представи триото на пианиста Мартин Марков, в което участват Михаил Иванов на контрабас и Атанас Попов на ударни.

Мартин Марков Трио е създадено през 2011 г. с идеята да свири само авторска музика. Лидерът е пианист и композитор с дългогодишен опит в сферата на джаза. През годините съставът сменя много басисти – с Васил Хаджигрудев записват първия албум Curves. За кратко към триото се присъединява Борис Таслев. Атанас Попов е на барабаните от самото начало и до днес. От 2019 на баса е Михаил Иванов, с когото записват и последния албум New Sight.

Вторият концерт от цикъла Sofia Jazz Days ще бъда на 15 август на триото на пианиста Теодор Петков, в което участват Васил Хаджигрудев – контрабас и Борислав Петров – ударни.

Идеята за създаването на “Теодор Петков трио” идва след съвместното участие с Александър Сипягин в Букурещ през 2019 г. Теодор Петков, познат на публиката като “Тото”, е възпитаник на Милчо Левиев и по-късно става негов асистент. Завършва магистърска степен по “Креативно музикално продуцентство” във Великобритания. Член на “Европейски джаз оркестър” и на Британския музикален съюз, той е активен изпълнител, композитор, аранжор и продуцент на проекти като Flying Wiseguy, “Йоцов кларинет секстет”, Unspoken, “Биг Бенд Стара Загора”, Animation Expose – като автор на фоли, аудиодизайн, аудиоинженер и композитор за късометражния филм Sunshine. Тази година е премиерата на първия му авторски албум. Музиката е написана изцяло в стилистиката на джаз музиката от петдесетте години.

Концертите ще започнат в 21:00 ч. и се осъществяват с подкрепата на Столична община, като част от Лятната ѝ програма. Всички събития ще бъдат със свободен достъп.

Допълнителна информация ще може да намерите на сайта на Джаз Плюс и Столична община.

 

26.07.2021