София и Париж ще си сътрудничат в областта на иновациите, образованието, околната среда и транспорта

На 24 април 2017г. кметът на София Йорданка Фандъкова подписа меморандум за сътрудничество между Столична община и Париж. От страна на Париж документът подписа г-н Ермано Санчес Руиво, специален пратеник и съветник на кмета на Париж г-жа Ан Идалго и член на борда на Агенцията за развитие на Париж.

Градовете София и Париж ще си сътрудничат в развитието на проекти в областите на културата, околната среда, мерките за контрол над качеството на въздуха, образованието, транспорта, здравеопазването, иновациите и опазването на старите сгради.

По време на срещата кметът Фандъкова благодари на кметството в Париж за оказаната експертна помощ в областта на транспорта и превенцията, както и експертната помощ в опазването на старите сгради от район Маре.  

София ще бъде включена в списъка на градовете, с които Париж обменя служители по европейски програми, каза по време на срещата Ермано Санчес Руиво.

По този начин експертите на двата града ще работят по общи за столиците предизвикателства.  Двете общини ще съдействат за развитие на партньорство между средни училища, с цел образование и насърчаване на диалога. По време на срещата софийският  кмет информира г-н Ермано Санчес Руиво за намеренията на Столичната община да включи в обществения транспорт електробуси и сподели, че София ще се запознае и с опита на Париж във въвеждането на обществени електромобили. Столичният кмет Фандъкова отправи покани към младите хора на Париж за включване в столичния Хeкатон през май, където заедно със софийски студенти ще търсят решение на общи казуси.

София има потенциала за развитие на IT сектора, имаме много добра инфраструктура, добри университети и  средни училища и много нови компании. Разработваме механизъм за финансова и  логистична подкрепа на стартиращи компании, посочи още Фандъкова.

Ермано Санчес Руиво изрази желание двете общини да подкрепят стартиращи български и френски компании, както и да  съдействат за установяване на диалог между тях.

Специалният пратеник и съветник на кмета на Париж е в София, за да се включи във фестивала Webit.

В разговорите се включи  и Малина Едрева – председател на комисията по образование, култура, наука и  културно многообразие и зам.кметът Йоана Христова.

 

25.04.2017