София и Холандия обмениха опит за изграждане на велоалеи

На 6 юли се проведе семинар за „Планиране и изграждане на велосипедната инфраструктура в София“, на който експерти от Столична община и гостуващи специалисти от Нидерландия,  дискутираха темата и обмениха експертен опит.
Гост-лекторите представиха развитието на велосипедния транспорт за територията на Нидерландия, както и успешно реализирани примери на велосипедни проекти. Столична община запозна аудиторията със своя проект за изграждане на велосипедни алеи по основни булеварди в града и свързването им в обща вело мрежа. Представени бяха варианти за изграждане на алеи по бул. „Патриарх Евтимий“, като беше обсъдено и възстановяването на историческата зелена алея в центъра на булеварда.
Обсъдено бе въвеждането на успокоени зони в централните части на града, където ограничението на скоростта е 30км/ч., както и предимствата и недостатъците на предложените от Столична община варианти за насърчаване на велосипедния транспорт за града.
На семинара бяха представени примери, показващи опита на Нидерландия при разрешаване на велосипедно движение в обратната на еднопосочни улици посока, както и възможността за споделено ползване на велосипедни алеи и автобусни ленти.
Гостуващите експерти изразиха мнение и препоръки във връзка с въпросите за безопасността при употребата на все по-широко навлизащите електрически велосипеди.

07.07.2017