София и Будапеща ще си сътрудничат в областта на културата, туризма и развитието на икономиката

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на Будапеща Ищван Тарлош. По време на разговорите присъстваха Н. Пр. Юлиана Богданска – посланик на Република България в Унгария, зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов и представителят на българската общност в унгарския парламент Симеон Варга.

На срещата кметовете обсъдиха сътрудничеството в сферата на културата, туризма и икономиката, като двете столици ще обменят експертният си опит в тези области. Столичната община ще бъде консултирана от унгарски специалисти при изработването на бизнес модел за стопанисването и развитието на минералните бани, които в Будапеща се управляват много добре. Столична община разработва три проекта за възстановяване на софийските минерални бани и кандидатства за финансиране.

Кметът на София Йорданка Фандъкова се запозна с опита на Будапеща в стопанисването на минералните извори и развитието на балнеологията и спа-туризма, като се информира за модела на възстановяване, финансиране и експлоатация на баните „Шеченя“.

На срещата бе обсъдена и подготовката за Деня на българо-унгарското приятелство, който ще е на 19 октомври, и Будапеща ще се включи с програма.

Като общи предизвикателства пред двата града кметовете откроиха модернизирането на обществения транспорт и развитието на инфраструктурата. И двете столици инвестират в обновяването на  превозните средства и развитието на градския транспорт. Кметът Фандъкова посочи, че с европейско финансиране изграждаме метро и свързани с него буферни паркинги с цел облекчаване на трафика.

По късно днес столичният кмет Йорданка Фандъкова посети завода за електробуси „Европро-Икарус“ и се запозна с техническите характеристики и възможности на произвежданите от завода електробуси. Столичната община има желание да закупи и въведе в експлоатация 20 нови електробуса и 20 хибридни автобуса. В момента в София се тестват 2 елекробуса, чешко и китайско производство.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се срещна и с представители на Унгарската Национална Търговска къща, пред които представи възможностите за инвестиции в София.

Кметът Фандъкова посети и българската църква и българския културен център в Будапеща, където разговаря с представители на българската общност.

20.04.2017