"София хартиен артфест 2018"

Акцент е ескпозицията МИНАЛО. НАСТОЯЩЕ. БЪДЕЩЕ
Фестивалът се провежда в НДК от 12 април до 19 май 2018 г. 

Той е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТФЕСТ гостува на НДК в ключов период за Българското председателство на Съвета на ЕС с проекта МИНАЛО. НАСТОЯЩЕ. БЪДЕЩЕ. Той е разделен на две експозиции, обединени от една обща идея и представени в две локации на НДК: фоайе – Запад и Мраморно фоайе. 

Концепцията на проекта надгражда тенденциите, заложени през 2016 г., представяйки съвременно българско изкуство от различни поколения, подчертано от юбилейното издание на международния конкурс АМАТЕРАС. Двете локации имат свой индивидуален облик, но са обединени от последователното преливане на отделните авторски концепции в едно цяло.

Водещата експозиция МИНАЛО. НАСТОЯЩЕ. БЪДЕЩЕ, разположена във фоайе – Запад, е истинско предизвикателство и ще представи произведения, свързани с българското културно наследство с дълбок духовен прочит. Съвместно с утвърдени имена като: Тодор Тодоров, Анна Бояджиева, Снежана Симеонова, Даниела Тодорова, Валентин Балев, Розина Макавеева, Маня Вапцарова и Лаура Димитрова, участват и млади творци, които тепърва изгряват. Сред тях са: Станислава Анчова, Калоян Георгиев, Мария Ангелова и Станислава Иванова.

В проекта е поканен и екип от специалност „Калиграфия” в Националната художествена академия: Елизавета Ангелова, Дана Тилева и Милко Дюлгеров, под ръководството на Кристина Илиева. Това е симбиоза от традиции и иновации в съвременното българско изкуство. Всеки от авторите отправя своето лично послание в хартия към Обединена Европа за хармония, толерантност и хуманизъм.

Втората експозиция е юбилейното издание на Международния конкурс за хартиено изкуство АМАТЕРАС. В нея са избрани 67 артисти от 25 държави, сред които могат да се видят такива на изявени автори членове на Световната асоциация за хартиено изкуство (IAPMA) като: Елиана Анхина, Марсел Бенаму, Присила Робинсън, Нане Уенхамър, Алеяндра Корек, Анджела Барбу, Джозефин Табъртф и др., както и много от наградените автори през годините: Ацуми Мурата, Норико Амано, Джозефин Кой, Сун Йонг Канг, Цвета Петрова, Лаура Димитрова и Адрияна Бояджиева. Изложбата е пъстра мозайка от идеи, техники, концепции, експерименти, достижения и авангардни решения, което прави конкурса истински парад на хартията. Редица от авторите са с международни награди от други форуми. В тазгодишното издание има и творци, които са представяли свои произведения в едни от най-известните световни музеи в Германия, Италия, Великобритания, Бразилия, Япония, Корея, Китай, САЩ, Аржентина и др.

На 18 май – последният ден на експозицията, международното жури ще обяви наградените автори в присъствието на над 140 артисти от цял свят, участващи в Конгреса на IAPMA в периода 16 – 20 май в рамките на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТФЕСТ 2018.

Двете експозиции на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТФЕСТ 2018 г. може да бъдат разгледани в НДК от 12 април до 19 май.

***

Повече за експозицията МИНАЛО. НАСТОЯЩЕ. БЪДЕЩЕ

      МИНАЛО. НАСТОЯЩЕ. БЪДЕЩЕ. Една концепция, обединяваща автори от различни поколения с различно творческо кредо, професионален път и послания към обществото. Изложбата е специален прочит на тенденциите в съвременното българско изкуство през очите на артисти, започнали творческия си път в периода на социализма, преминали през прехода с блестящи изяви в Европа и света и устремили поглед в бъдещето с новаторски проекти и смели решения. В унисон с тях младите автори се открояват с интригуващи си решения и откровен поглед към съвремието и неговите проблеми, но вплитайки древни послания от културното ни наследство и писмени традиции. Авторите от зрялото поколение водят цялата експозиция в дух на иновации, духовност, хуманизъм, грижа за обществото и всеки проект е съкровеното пространство на автора, търсещо диалог с миналото през настоящето в стремеж към бъдещето.

      Тодор Тодоров – ЕЛЕМЕНТАЛНА СКУЛПТУРА – програмен проект и  ТОТЕМИ. Изявен скулптор, основоположник на световната теория за скулптура в урбанистична среда, взаимодействаща с природните елементи. Авторът е носител на световни отличия за скулптура в градска и паркова среда. Проектът е представен в редица държави: България, Бразилия, Великобритания, Грузия, Япония, Косово, Южна Корея и Китай, Финландия, Франция, Чехия, Южна Африка и предстои да се представи в Аржентина и САЩ до края на 2018. Негови произведения има в  32 държави.

       Снежана Симеонова – ФИГУРА I, II и ПОЧТИ ПРИРОДА. Скулптор, отличаващ се с елегантност и търсения в различни материали, отличена с редица награди в български и международни форуми за голямоформатна скулптура. Нейни произведения има в България, Австрия, Израел, Испания, Китай, Германия, Франция, Холандия, Австралия, Нова Зеландия, Унгария, Латвия и др.

       Валентин Балев – ПРЕМИНАВАНЕ и СВЕТЪТ Е ЕДИН. Автор в сферата на съвременното изкуство – живопис и инсталации. В произведенията му са заложени духовни и социални послания. Представен на много международни форуми в България, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Канада, Македония, Мексико, Русия, Сърбия, Турция, Франция, Швейцария и др.,   

      Анна Бояджиева – БЯЛА АБСТРАКЦИЯ, инсталация. Автор, работещ в областта на съвременното текстилно изкуство, пространствени обекти и инсталации, фотография, сериграфия и хартия. Участва в международни и български форуми и кураторски проекти в България, Франция, Испания, САЩ, Индия, Мексико, Белгия, Германия, Япония,  Хърватия, Полша, Турция, Китай и др.

       Даниела Тодорова – ДРЕВНИ ПОСЛАНИЯ и МИСТИЧНА ГОРА. Автор и куратор в сферата на хартиеното изкуство и монументалните изкуства. Отличена е с международни награди на известни форуми в България, Исландия, Финландия, Франция, Ирландия, Германия, Япония, Китай, Бразилия, САЩ, Полша, Литва, Унгария, Белгия, Австралия, Великобритания и др.

       Маня Вапцарова – ОЧИТЕ, инсталация. Автор, работещ в областта на  графиката, илюстрацията и инсталацията. Участва в редица международни форуми в България, Италия, Австрия, Австралия, Франция, САЩ, Белгия, Германия, Япония, Португалия, Чехия, Швеция и др.

       Розина Макавеева – ДНЕВНИЦИ НА ЗАБРАВЕНИТЕ СЪНИЩА, инсталация. Работи в сферата на съвременното изкуство и театъра. Реализирала редица сценографии и проекти за форуми на съвременно изкуство и театрални постановки в България и чужбина.

       Лаура Димитрова – СВЕТЛИНА И ТЪМНИНА, инсталация. Работи в областта на  графиката, хартиеното изкуство и инсталацията. Участва в редица международни форуми в България, Германия, Япония, Израел, Босна и Херцеговина, Полша, Литва, Чехия, Бразилия и др.

        Адриана Бояджиева – В ГОРАТА. Добре позната на българската публика, Адриана работи с хартия и светлина. Участвала е в десетки изложби в България и чужбина.

        Станислава Анчова и Калоян Георгиев – НАСТОЯЩО ИЗМЕНЕНИЕ, инсталация. Млади автори с наградени произведения за синтез на съвременно изкуство в архитектурна среда. Представяли са свои произведения в български и международни форуми за скулптура, инсталация, хартиено изкуство и плакет.

        Мария Ангелова – СВЕТЛИНА И ХАРТИЯ, инсталация. Млад автор, работещ в сферата на фотографията, киното, театъра и хартиеното изкуство. Участвала в редица международни форуми с екологични, социални и духовни послания в България и чужбина. 

       Елизавета Ангелова, Дана Тилева, Милко Дюлгеров – магистри „Калиграфия“ в НХА, катедра „Плакат и визуална комуникация” с преподавател Кристина Илиева – КИРИЛИЦА И ГЛАГОЛИЦА – Творчески експеримент с въздействаща, многоластова композиция, съчетаваща в себе си класическия подход и новия съвременен артистичен прочит на нашите азбуки.

13.04.2018