София – Европейска столица на спорта отчете дейността си в Народното събрание

Комисията по въпросите на децата младежта и спорта към Народното събрание изслуша на свое заседание информация за дейността на инициатива „София – Европейска столица на спорта“. Депутатите бяха запознати с досега свършената работа по проекта, както и с планираните активности за 2018 г., съобщава https://sofia2018.bg/
Председателят на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ Елен Герджиков разказа подробно за трите основни приоритета в дейността: 

информационен, организационен и инвестиционен, като съобщи в детайли главните направления и задачи на програмата.

„Фондацията започна от нулата и за две години вече разви огромна по мащаб дейност. Искаме да запазим този модел и след 2018 г.,  за да можем да предоставим на всеки нови и нови възможности за един активен и здравословен начин на живот. За нас, управата нашия град, титлата не е просто награда, а кауза. Ние гледаме към 2018 не само като на подготовка за едно или няколко събития, а като на процес за устойчиво развитие, популяризиране и масовизиране на спорта. Искаме да стигнем до различни социални и възрастови групи, но най-важното е какво ще остане и ще продължи да се случва след 2018-а,“ изтъкна в изказването си Елен Герджиков.

Той бе допълнен от организационния секретар на София – Европейска столица на спорта Анатоли Илиев, който чрез богато илюстрована с фотоси мултимедийна презентация предостави на народните представители пълна информация за стореното досега и за отделните събития, които предстоят през кулминационната 2018 г. В своето изказване Татяна Георгиева, председател на Комисията за децата, младежта и спорта към СОС, разясни инвестиционните програми на общината, като наблегна на приоритетите по места, близо до дома и до офиса. Весела Лечева - зам.-председател на Комисията към НС, предложи да се насочат повече усилия към възможностите за спорт на Витоша и в отделните столични райони. Народният представител Иван Ченчев постави въпроса за медицинския допуск и предложи повече спортни обекти да отворят врати за гражданите следващата година. Друг член на Комисията – Георги Марков изказа мнение, че София може да се поучи от опита в областта на спорта на Будапеща – особено по отношение на плувната база, а неговият колега Владимир Вълев поиска повече подробности за Програмата на Столична община за директно финансиране на столичните клубове, която следващата година ще предостави два пъти повече средства в размер на общо 800 000 лв., отиващи предимно за развитието на детско-юношеските школи.

В края на представянето председателят на Парламентарната комисия Славчо Атанасов,  благодари на екипа на София2018 за богатата информация, изказа пълната готовност на членовете на Комисията да съдействат в подкрепа на инициативата „София – Европейска столица на спорта“ и пожела успех в изпълнението на амбициозния проект.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06.07.2017