София е сред 10-те европейски града, включили се в проект за насърчаване намаляването на хранителните отпадъци

 

Информационната кампания се реализира като част от участието на общината в проект TRiFOCAL London

"Над 670 хил. т годишно е храната, която изхвърляме – този факт ни накара да се включим в кампанията за разумно пазаруване и намаляване на пилеенето на храна. 10 европейски града, сред които Лондон, Брюксел, София, Барселона, Осло, Милано, се включихме в кампанията под патронажа на кмета на Лондон Mayor of London Садик Хан". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при обявяване на проекта, съчетано с вечеря със „спасена“ храна.

Вечерята приготвиха Лора и Стоян от "Бон Апети"/Bon Apeti. Партньори на кампания са Credo Bonum Foundation и магазини BILLA. Владо Николов, капитанът на националния отбор по волейбол, който е треньор на стотици деца и баща на 4 деца, прие да бъде част от информационната кампания.

Освен да пазаруваме разумно, е важно да знаем как да съхраняваме храната и как да оползотворяваме останали продукти.

От 2014 г. всички биоотпадъци (храни от ресторанти, общински детски градини, пазари, търговски вериги) и зелените отпадъци (клони, листа, трева) се събират разделно и се преработват. Инсталациите за зелени и биоотпадъци са част от завода за преработка на отпадъците. През 2017 г. са събрани разделно и преработени почти 14 хил. т зелени отпадъци и над 8 500 хранителни отпадъци. От тях са произведени 2 109 MWh електроенергия и 8 876 т компост, от който 21 т са предоставени безплатно на гражданите, които са платили своята такса битови отпадъци.

От 2015 г. София има завод за отпадъците и преработва целия битов отпадък, който всеки от нас изхвърля. Над 356 хил. тона са преработени в завода миналата година. Хартията, пластмасата, металите и стъклото се изваждат от смесения отпадък и се рециклират. През 2017 г. са рециклирани над 12 500 т материали и са произведени 61 хил. т РДФ гориво.

Кметът Фандъкова посочи, че "нашата основна цел е да превърнем отпадъците в ресурс и това вече се случва. Само преди 10-ина година София депонираше 100% от отпадъците си. Днес ние депонираме едва 17%. Това е огромен напредък, който не се вижда в нашето ежедневие, но който има изключително голям ефект върху околната среда".

Столична община стартира информационна кампания за насърчаване намаляването на хранителните отпадъци. Информационната кампания се реализира като част от партньорския ангажимент на Столична община в проект TRiFOCAL London (Transforming City FOod hAbits for Life), с координатор организация Resource London, създадена в партньорство между WRAP и LWARB – заедно с Groundwork London. TRiFOCAL се финансира от програма LIFE на Европейския съюз, проект номер LIFE15 / GIE / UK / 000867.

Организацията London waste and recycling board (LWARB), с председател кмета на гр. Лондон в партньорство с благотворителните организации Waste and Resources Action Programme (WRAP) и Groundwork London, е бенефициент по Програма LIFE на Европейската комисия и изпълнява проект Transforming city food habits for life (TRiFOCAL). Изпълнявайки задачите, заложени в плана на проект TRiFOCAL, екипът на LWARB привлича 10 подкрепящи европейски града, които да споделят своя опит при провеждането на информационни кампании, насочени към намаляване на хранителните отпадъци чрез въвличане на гражданите и промяна в потребителските им навици.

По време на първия етап се провежда КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА на анимационен хранителен супергерой, чрез който да бъдат предадени по достъпен за идентифицираните аудитории начин посланията на проекта.

Фотограф: Гео Калев

 

13.04.2018