София е избрана за участие в инициативата „Зелени градове“ на ЕБВР

София е избрана за участие в инициативата „Зелени градове“ на Европейската банка за възстановяване и развитие, с което столицата ни ще получи безвъзмездна финансова помощ от банката под формата на 5-годишен план за реализиране на приоритетни екологични проекти. Планът се подготвя от екип на „Прайс уотърхаус Купър“ (PwC) и Arup. Освен външните експерти в  процеса на разработването ще бъдат включени широк кръг от местни заинтересовани страни. 

„Усилията на Столична община в последните години са насочени към устойчивото развитие на града ни. Направили сме и продължаваме да правим много в тази посока, така че очаквам с интерес експертния план, който ще бъде разработен за София в рамките на нашето участие в инициативата „Зелени градове“, защото той ще събере, оцени и анализира всичко, което имаме направено дотук и ще ни даде една ясна и конкретна перспектива за действия през следващата година“. Това подчерта кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на среща с директора на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) – Лариса Манастърли. 

Очаква се планът да бъде завършен в рамките на 1 година. 

Поканата за участието на София в инициативата „Зелени градове“ на ЕБВР е част от последователните усилия на Столична община за подобряване на качеството на въздуха и грижа за околната среда. Пример за това  е проектът за закупуване на 30 електробуса за "Столичния градски транспорт" (2018 – 2019), който ще се реализира с подкрепата на ЕБВР.

Официалният старт на участието на София в инициативата на ЕБВР ще бъде даден с международна работна конференция, която ще се състои утре, 8 юни, от 10:00 часа в хотел „Интерконтинентал“.

05.06.2018