София е избрана от Bloomberg Philanthropies да се присъедини към нова програма за цифрови иновации

София участва в международен обучителен проект на Bloomberg Philanthropies, свързан с политиките по дигитализация на градската среда и иновациите. Проектът дава достъп до мрежа от градски лидери и обучение от водещи световни експерти в областта на иновациите и цифровите услуги за гражданите.

Устойчивият растеж в бизнес сектора е един от основните фактори, влияещи върху избора на София като един от участващите градове. Столицата участва в проекта по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова.

София ще участва в нова двугодишна програма за цифрови иновации, разработена от Bloomberg Philanthropies. Целта на инициативата е да помогне на 21 европейски столици да подобрят услугите си чрез цифрови иновации.

Градът ще получи експертна техническа помощ за подобряване и развитие на дигитална услуга в полза на гражданите, свързана с една от темите: обитаване, мобилност, здравеопазване, образование и работни места.

Българските представители също така ще имат достъп до специализирана образователна програма, предоставяна от Harvard Business School и Harvard Kennedy School – Факултет за укрепване на уменията.

През януари в Лондон се проведе първата среща на представителите на градовете, като  в момента предстои изборът на конкретни проекти, които да бъдат подкрепени, както и серия от дистанционни обучения.

На откриващото събитие присъстваха екипите от всички присъединени градове, сред които Амстердам, Мадрид, Любляна, Атина, Дъблин, Вилнюс, Рига, Брюксел, Будапеща, Прага, Стокхолм и др.

В София проектът е част от направлението на заместник-кмета по дигитализация, иновации, икономическо развитие и инвестиции Владимир Данаилов.

„Чрез тази нова програма се надяваме да помогнем на тези градове да променят начина си на работа като поставят хората в основата на дигиталната трансформация, като приложат постиженията на 21-ви век в своите организации и като споделят научените уроци с други градове по света“ – каза Андреа Коулман от Bloomberg Philanthropies в официално съобщение.

 

Всички включени градове можете да видите на следния линк: https://www.bloomberg.org/press/releases/bloomberg-philanthropies-selects-twenty-one-european-cities-to-join-new-digital-innovation-program/?fbclid=IwAR0Nh0DdQGamfvvduJQOO-a8Hga8ulBPw14mCDE-2f90v4t4XAR_be4ZqOY

Bloomberg Philanthropies инвестира в 510 града и 129 държави по света. Организацията се фокусира върху пет ключови области за създаване на трайни промени: изкуство, образование, околна среда, правителствени иновации и обществено здраве.

 

 

 

 

30.01.2020