София е един от първите 7 от общо 15 града, включени в проекта Digital Cities Challenge

"София е един от първите 7 от общо 15 града, включени в проекта Digital Cities Challenge – „Предизивкателствата към цифровата дигитализация“. Това каза в рамките на конференция за стартъпи и иновации Investum Supersonic, организирана от „София тех парк“ зам.-кметът на София Йоана Христова.

Проектът е спечелен от Общинската агенция за инвестиции. Сред тези градове са Амстердам, Лисабон, Ница, Севилия и др. През 2018 г. Общинската агенция изготви доклад за оценка на дигиталната зрялост на града. София е в мрежата на 43 европейски града, които работят по темата за дигитализация.

С цел улесняване достъпа до финансов ресурс на иновативни проекти и стартъпи Столичната община стартира и две инициативи заедно с Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия. Едната е Програма за финансиране на иновативни стартиращи предприятия заедно с няколко банкови финансови институции. Втората пилотната програма за достъп до финансиране е „Акселератор Стартъп София“.

През последните години за България София е мястото на най-много възможности за развитие на иновативната екосистема. За 5 години софтуерният сектор бележи ръст от 120% в България, а в София работят 90% от технологичните компании в страната.

26.03.2019