София е домакин на международния танцов обмен АТОМ Хореографски Серии #5


Международната платформа за съвременен танц АТОМ Хореографски Серии#5  среща хореографи, танцови артисти, продуценти и артмениджъри от цял свят в една интензивна седмица на майсторски класове, семинари и нетуъркинг. Петото издание на единственото по рода си танцово събитие у нас започна на 28 август и продължава до 6 септември. Финален спектакъл с танцови миниатюри и инсталации, сътворени по време на събитието, ще зарадва зрителите в края на творческата седмица – 6 септември, в Националния студентски дом от 20:00 ч.

АТОМ Хореографски Серии #5 се осъществява с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития.

Хореографските серии – как започва всичко?

Събитието АТОМ Хореографски Серии стартира през 2017 г. с идеята да насърчава развитието на съвременния танц в България, както и да позволи на танцови артисти и хореографи да усъвършенстват уменията си, работейки със специалисти от цял свят, да добият международен опит и контакти в рамките на една седмица интензивни майсторски класове. Участниците и всички, които се интересуват от културния мениджмънт и творческия процес в областта на съвременния танц, могат да се включат в семинарите и отворените срещи с продуценти и артмениджъри от цял свят, да установят ценни партньорства и добият ноу-хау за процеса от създаването на танцово произведение, през изграждането на екип, развитието на сцена и публика, до успешното разпространение на готовия продукт.

2021 и #5 издание на Сериите

Тази година изданието обръща внимание на три основни направления в съвременното танцово изкуство – танцови техники за актьори, сайтспесифик (site-specific: произведение, създадено и обособено за конкретно пространство, при което самата локация играе роля в творбата) и сценично пространство за професионални танцьори.

Основните хореографи са петима – от България, Испания и Великобритания. Всеки от тях има богат и дългогодишен опит като танцов артист и хореограф, част са от танцови колективи или създатели на собствени танцови компании. Кои са те и как се включват в събитието можете да научите на https://atomtheatre.info/series5/ и на https://www.facebook.com/ATOMChoreograpicSeries

Кулминацията на творческата седмица ще бъде реализацията на отворен за широката публика спектакъл с танцови миниатюри и инсталации, сътворени по време на творческия обмен. Събитието на 6 септември започва със сайтспесифик изпълнение в подлеза на Софийски университет от 19:00 ч. и продължава от 20:00 ч. в Националния студентски дом.

Честит рожден ден, АТОМ Театър!

Петото издание на АТОМ Хореографски Серии е специално и по още една причина – съвпада с 10-годишния юбилей на основния организатор на проекта – танцова компания АТОМ Театър, създадена през 2011 г. от Стефания Георгиева. Екипът се разраства и към него се присъединяват Калина Георгиева, Пепи Колева, Дорина Пунчева и Деляна Ангелова. Десет години, в които момичетата не спират да се движат и вдъхновяват с единствената цел – да поставят България на световната карта за съвременен танц и хореография. Произведенията им отдавна минават границите на България и са представяни в Южна Корея, Австрия, Германия, Франция, Испания, Хърватия, Черна гора, Сърбия и Северна Македония. Някои от произведенията им познаваме и от софийската танцова сцена – „Клопка“, „Искам“, „Кукери“, „Студ“, „На ръба“, „Фрагменти в движение“ и други. АТОМ ще отбележи рождения си ден на 3 септември.
 

02.09.2021