София е домакин на Innovation explorer 2017

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов приветства от името на кмета Йорданка Фандъкова участниците в международния форум Innovation explorer 2017, организиран от в. "Капитал" и Иновейшън стартер бокс. Форумът се провежда за трета поредна година в София. Неговата цел е да представи най-новото в методите за иновации, най-иновационните компании и техните добри практики, да организира майсторски класове, в които участниците да добият реални знания и умения.

Подобен тип събития превръщат София в център на "Дебатът за утре, който се води днес", каквато е основната тема на дискусията тази година. София е град с активен принос за развитие на иновациите, за привличане и задържане на таланти. В Столичната община прилагаме иновациите във всички свои проекти, за гражданите и бизнеса са въведени 50 вида електронни услуги и възможности за подаване на електронни заявления. София е първата община в България, която стартира процеса на отваряне на данни. Можете да видите и да работите с бюджетите ни, които са публикувани в отворен формат. Вече работи и интелигентна система за управление на трафика на града. Друг пример е заводът за боклука и изградената електронна система за управление на целия процес, чрез която разходът на енергия се намалява до 70%.

Столичната община има работещи партньорства с университети и образователни институции, на които поставяме конкретни проблеми, а студенти и докторанти предлагат решения. Трябва да отбележа и първият 24-часов общински хакатон, който беше организиран м.г. от Асоциация за развитие на София и Иновейшън стартер. В него участваха 600 млади хора, които търсеха и предложиха технологични решения на предизвикателства, предложени от Столичната община в сферата на образованието, здравеопазването и културно-историческото наследство.

23.02.2017