София е домакин и организатор на първия образователен проект за млади български хореографи

                           

От 15 до 25 юни 2022 г. млади български хореографи и балетисти ще бъдат част от първото издание на творческа лаборатория „Хелиос“. В рамките на 10 дни те ще творят в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ заедно с Владимир Ангелов – хореограф, лектор и главен директор на Dance ICONS, Inc. – Вашингтон. Експерименталният образователен процес ще завърши с представяне пред публика. Уникалната за България програма за млади хореографи е организирана от Столичната община чрез Асоциация за развитие на София и Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в партньорство с Международната организация и професионална мрежа за хореографи във Вашингтон Dance ICONS, Inc. и Министерството на културата. 

„Нашето виждане в сферата на културата е подкрепа на младите таланти във всички области на изкуството. Творческата лаборатория, която започва днес, е част от политиката ни за подкрепа на млади таланти в танцовото изкуство. Подкрепяме майсторски класове, водени от известни в цял свят наши сънародници като Райна Кабаиванска, Тео Ушев, Димитър Маринов. Тази седмица се провеждат няколко инициативи също за млади творци – „Работилница за репортери“, актьорски курс на прочутото училище за звезди „Лий Страсбърг" – каза кметът Йорданка Фандъкова. По думите ѝ "много е важно финансирането да бъде фокусирано, за да се постигнат резултати. Това постигаме с Общинската програма „Култура“. Тази година в специално създаденото направление „Танц, танцов театър и пърформанс“  подкрепяме 8 проекта, а в Културния календар е включен Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик", както и Резидентската програма на Derida Dance Center".

Кметът Фандъкова посочи: „Винаги съм смятала, че талантливите успешни българи по цял свят са много голям капитал за България и за София. Благодаря на г-н Ангелов, че прие поканата ни да дойде, за да направи творческата лаборатория“. Тя благодари и на Министерство на културата за постигнатата синергия в работата по проекта „Хелиос“.

"Едно от специалните неща – „Хелиос“ – е, че в него участват представители както на институционалната, така и на независимата сцена" – подчерта ръководителят на творческата лаборатория Владимир Ангелов. „Ще бъде много интересно да се работи в този проект. Нашата задача в „Хелиос“ ще бъде да усъвършенстваме уменията, които хореографите вече имат и да се учим как да  експериментираме, така че експериментът да е успешен“ – каза още той. В първия ден на проекта се включи и Мила Искренова – един от най-изявените български хореографи в сферата на съвременния танц. „Този проект е колкото като едно чудо, което се случва, толкова и закономерен. Хореографията у нас тръгна от почти нулева точка на развитие в следствие на цензурата на желязната завеса. Не случайно теоретици и практици на танца казват, че развитието на танца е доказателство за развитието на демокрацията, защото само свободният човек може да танцува. Това, което се случва обаче от 30 години в България и особено в последните 10 години, е едно чудо“ – каза г-жа Искренова.
Целта на „Хелиос“ е освен да подпомогне професионалното усъвършенстване на съвременни български хореографи и да им даде възможност да се включат в международните изпълнителски мрежи. Проектът се финансира от Столичната община и Министерството на културата.

       

 

 

16.06.2022