София – бизнес и дигитален град

В класацията на Дарик радио, осъществена за десета поредна година, София е носител четири пъти на наградата „Най-добър град за живеене

Единственият град с две награди в националния конкурса тази година, организиран от Дарик радио, е София. Столицата на България получи награда за най-добър град за бизнес и дигитален град. В класацията на Дарик радио, осъществена за десета поредна година, София е носител четири пъти на наградата „Най-добър град за живеене“ и с това е градът получил най-много званието.

Визията ни за развитие на София е като зелен и иновативен град. Това е целта ни и полагаме специални усилия в подкрепа на този сектор и затова постигаме успехи, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. София печели 54% от инвестициите в страната, 57% от територията на общината е покрита с безплатен интернет достъп с много висока скорост. Отличната интернет свързаност и дигитални умения правят София лидер за стартъп компании. Столична община е първата, която разработи Стратегия за интелигентна специализация.

Важна цел в работата ни е и използване на дигиталните технологии за подобряване на живота на хората и развитието на града. Например в сферата на транспорта строителството на третия лъч на метрото и влаковете имат сериозни иновативни решения.

Развиваме и възможностите за създаване на дигитални продукти. Наскоро се проведе 24 часовия общински ХАКАТОН, в който от регистрираните 49 отбора с над 350 участници, 34 отбора успяха да достигнат до минимален жизнеспособен продукт и да представят пред журито демо версиите или прототипите на своите решения. Първа награда спечели отбор “Призма”, който разработи прототип на приложение за директен превод на заснет с камера текст към жестомимичен език с възможност за разпознаване и превод на различни езици. Ако човек с увреден слух има затруднение с прочитането на някакъв текст, може да го снима с телефон или уеб камера и да получи превод на жестомимичен език.

22.05.2017